En bolig i Skansveien ved Røros sentrum er et av prosjektene som fikk støtte i mars. Foto: Sigrid Martine Jansen/fra søknad

Kulturminnefondet: Over 11 millioner til kulturminner

I mars har 84 private eiere av verneverdige kulturminner fått 11,3 millioner kroner i støtte fra Kulturminnefondet.

Fra 1. januar til mars har Kulturminnefondet behandlet 600 søknader med samlet søknadsbeløp på 165 millioner kroner. Fordelingen på landsbasis viser at de fleste av landets kommuner er representert, med 204 kommuner så langt i år, skriver Kulturminnefondet i en pressemelding.

– Prosjekt som er støttet av Kulturminnefondet skaper store ringvirkninger lokalt. Erfaringer viser at det i stor grad blir benyttet lokale håndverkere og materialer. En krone fra Kulturminnefondet fører til tre og en halv krone i samlet innsats for å bevare kulturminnet. Ikke bare for å at det skal berges, men også for at det skal brukes og fylle viktige funksjoner også inn i fremtiden, sier direktør Simen Bjørgen i Kulturminnefondet.

Kulturminnefondet behandler søknader fortløpende. Private eiere kan dermed når som helst søke Kulturminnefondet om støtte til istandsetting av sitt verneverdige kulturminne, det seg være hus og bolig, fartøy, kulturlandskap og hageanlegg.

Hittil i 2020 har Kulturminnefondet gitt tilsagn om 37.170.000 kroner til heie 225 kulturminneprosjekt over heile landet.