Statsminister Erna Solberg åpner litt opp, men understreker viktigheten av sterkt fokus på smittevern og avstand. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Regjeringen letter på koronatiltak - men advarer mot å senke skuldrene

Statsminister Erna Solberg (H) vil gradvis åpne opp Norge, men advarer mot å senke skuldrene.

Barnehagene åpnes igjen 20. april, mens 1.–4. trinn og SFO åpnes uka etter.

Videregående i 2. og 3. klasse på yrkesfag åpner også den samme dagen.

– Vår ambisjon er at alle elever på en eller annen måte skal komme tilbake til skolen før sommeren, sa statsminister Erna Solberg under regjeringens pressekonferanse tirsdag.

Selv om regjeringen nå åpner opp på noen områder, er dugnaden som myndighetene har oppfordret til langt fra over.

– Vi er fortsatt langt fra halvspilt hvis vi skal sammenligne oss med en fotballkamp. Men med godt lagspill har Norge klart å få kontroll på dette viruset. Jobben nå er å holde fast på denne kontrollen, sa statsministeren da hun tirsdag presenterte en plan for å lette på en del av de strenge koronatiltakene.

I tillegg til en gradvis åpning av skoler og barnehager, skal hytteforbudet fjernes i ukene etter påske.

Solberg advarte mot å tro at vi nå kan lene oss tilbake og bevege oss tilbake til hverdagen.

– Det vi gjør nå, er å åpne litt opp. Men jeg vil understreke så sterkt jeg kan, at dette ikke betyr at vi kan bli mer uforsiktige på andre områder. Andre tiltak og råd gjelder derfor fremdeles, sa hun.

Frisører og andre virksomheter som er stengt av smittevernhensyn, kan åpnes igjen i løpet av april.

Helseminister Bent Høie (H) understreket på tirsdagens pressekonferanse at de strenge tiltakene har vært tøffe og svært tunge for mange, men at de har vært viktige.

– Testing, bedre sporing og rask isolering av smitte er svært viktig i neste fase før vi kan åpne samfunnet mer opp, sier helseminister Bent Høie.