NTNU og Terravera har inngått samarbeid for å endre hvordan bærekraft vurderes. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX

NTNU og Terravera har inngått samarbeid om ny bærekraftsmåling

En ny teknologiplattform har som mål å koble forskning på tvers av disipliner i ny bærekraftsmåling.

Stiftelsen Terravera og NTNU etablerte tirsdag et innovasjonssamarbeid for å utvikle neste generasjons bærekraftsmåling.
Målet er ifølge en pressemelding å bygge digitale modeller, datakilder og beregningsnøkler i en åpen plattform som lettere skal gjøre beregninger av bærekraft mulig.

Den nye plattformen, som etableres av Terravera Foundation, er initiert av et knippe teknologigründere og ledende forskere fra NTNU, med tverrfaglighet og bærekraft som strategiske hovedsatsningsområder.

Samarbeidet er igangsatt gjennom to piloter, innen henholdsvis maritim transport og fornybar energi.

Pilotene analyserer næringskjeder under ett og skal brukes til å besvare hvordan næringskjeder forbruker ressurser, genererer utslipp og kan bidra i en bærekraftomstilling.

Ved NTNU har dette en verdi fra både et forsknings- og utdanningsperspektiv, melder de i pressemeldingen.

– Studentene ligger langt foran når det gjelder engasjement og ønske om endring mot en bærekraftig verden. Det er vår oppgave som utdanningsinstitusjon å ta dette engasjementet på alvor, sier professor Geir Øien, leder for Fremtidens teknologistudier NTNU i en kommentar.

Helge Brattebø, direktør for NTNU Bærekraft poengterer viktigheten av et verktøy som går i dybden og fanger kompleksiteten i vurderinger av bærekraft.

- Fra mitt fagfelt, industriell økologi, har vi lenge fremhevet behovet for miljøsystemanalyse med egnede modeller og verktøy for innhenting, bearbeiding og visualisering av data. I over 20 år har vi utviklet denne kunnskapen i vår egen forskning, på høyt internasjonalt nivå. Det å tilgjengeliggjøre og synliggjøre kunnskap om ressursforbruk, utslipp og miljøpåvirkninger, både innad i verdikjeder og ut mot sluttbruker, vil være svært viktig for å få en reell vridning i retning av bærekraftig produksjon og forbruk. Gitt den raske utviklingen på IKT-feltet, og den økende aksepten for åpen innovasjon og åpne data, står vi foran en unik mulighet til å gjøre et reelt bidrag. Det ønsker NTNU å være en del av, sier Helge Brattebø i meldingen.

Den uavhengige non-profit stiftelsen Terravera Foundation er basert i Bergen og vil fremover etablere samarbeid mellom forsknings- og næringslivsaktører.

NTNU Academic Reference Group består av Professor og direktør for NTNU AMOS Asgeir J. Sørensen, Professor Geir Øien, prosjektleder for Fremtidens teknologistudier, Professor Helge Brattebø, Direktør NTNU Bærekraft , Dr. Annik Magerholm Fet viserektor NTNU Ålesund, Professor Johan Hustad, Direktør NTNU Energi og Professor Martin Ludvigsen.