Illustrasjonsfoto

Tidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet

Det er bedre å slippe til noen på hyttene enn ingen, mener tidligere FHI-forsker Erik Nord som går imot nulltoleranse for hytteliv.

Overfor VG foreslår Erik Nord, som er professor emeritus i helseøkonomi, blant annet å slippe hyttebrukerne til i ulike tider av påskeferien og å lage et system der ulike hytter kan brukes etter tur.

Nord viser til den avdøde sosialmedisineren Per Fugelli som advarte mot å fjerne alt på en gang. Selv betegner han det som en «nulltoleransefelle» og mener det er en overdrivelse å bytte ut områder fulle av folk med tilnærmet tomhet.

– Man bør tilstrebe å tilrettelegge for aktivitet der det er forsvarlig, sier Erik Nord til VG.

– Dersom bare, for eksempel, en firedel av hytteeierne dro på hytta, så ville det kanskje ikke være noe problem for det lokale helsevesenet i kommunen å håndtere, sier han.

Nord peker også på at mange skianlegg er stengt, noe som vil reduserer skader hos alpinistene.

I et svar til VG sier Helsedepartementets statssekretær Anne Grethe Erlandsen at de har muligheten til å justere forskriften dersom det oppstår endringer.

– Vi forstår at mange reagerer på hytteforbudet, men vi er i en svært utfordrende situasjon, og vi må minske presset på helsetjenesten slik at alvorlig syke får hjelp.