I Byggeindustrien nr 6 finner du egne sider om hage og uterom. Temabilaget er også tilgjengelig digitalt.

Byggeindustrien med eget temabilag om hage og uterom

I den siste utgaven av Byggeindustrien er hagen og uterommet viet ekstra plass. I år vil mange tilbringe påsken hjemme, og dermed blir det også ekstra tid til å planlegge og utføre hageprosjekter.

– I Byggeindustrien skriver vi om og for hele byggenæringen. Hage og uterom spiller en stadig viktigere rolle, både inn mot de store boligprosjektene, de mindre utbyggingene samt på anleggsprosjekter. Dette medfører en økende interesse for dette feltet, og det ønsker vi å sette søkelyset på. Det vil vi gjøre både gjennom magasinet Byggeindustrien, bygg.no samt vårt veletablerte nettsted for hage og uterom, hage.no, sier sjefredaktør Arve Brekkhus.

I en årrekke har Byggeindustrien og hage.no samarbeidet med Hagemessen på Lillestrøm og gitt ut messens offisielle messebilag. Da Hagemessen og øvrige arrangement på Norges Varemesse ble avlyst på grunn av koronakrisen tidlig i mars åpnet det for nye muligheter til å bruke noe av det stoffet som allerede var produsert.

– Privatmarkedet for hage er betydelig. Det er bare å ta en ta en tur innom et hvilket som helst byggvarehus eller hagesenter og se på utvalget der. Enten man skal bruke mye eller litt penger på uterommet, er felles for de fleste er at de trenger informasjon og tips om produkter og løsninger, om hvordan de skal planlegge hagen og ikke minst finne ut av hvilke nyheter som rører seg i dette segmentet, sier Brekkhus.

Han lover at dette er områder som vil bli viet større plass i spaltene i tiden fremover.

– I tillegg til den faste publiseringen på hage.no kommer vi også til å kjøre egne temaseksjoner som en del av Byggeindustrien. sier Brekkhus.

Her kan du lese hele temabilaget digitalt.

Nyskapningen Hage og uterom går over 14 sider som eget tema i Byggeindustrien nr 6, som har utgivelse 2. april.

I denne seksjonen får du blant annet eksperttips om hvordan du blir nabolagets plenkonge, du får gode råd fra Sintef om byggeregler i hagen og en nybegynnerguide til deg som har planer om å sette opp drivhus.

Er mest hageentusiast på hytta

EBAs administrerende direktør Kari Sandberg er en av fem hageentusiaster som avslører noe av sin hageinteresse i bilaget.

– Jeg er mest hageentusiast på hytta, og liker godt å holde på med jord og luking. Jeg har flere grønnsakskasser med jordbær, poteter, urter og tomater, og det er en stor glede når det gror som det skal, sier Sandberg – som også røper at hun er bruker mye tid på å klippe og trimme rosene.

Bygde dyrkingshage på taket
En annen entusiast er hageproff Sigurd Boasson i Bergen. Han er anleggsgartnermester og har bygget en urban takhage på kontortaket, hvor det dyrkes både grønnsaker og urter. Selv kaller han det Mattak og jobber stadig med å utvide prosjektet.

– Det å ta hagen i bruk til å dyrke friske økologiske grønnsaker, bær og frukt gir en ekstra dimensjon. Hagen behøver ikke å være så stor, og den behøver heller ikke være helt striglet, sier han – som har en drøm om å lage Bergens svar på New Yorks Highline, hvor byens innbyggere kan ha egne hageparseller i høyden.

Få svar på dine hagespørsmål
Marit Næss Jørgensen i hageplanlegging.no har i en årrekke vært hage.no’s eksterne ekspert i hagefaglige spørsmål. Gartneren og hagedesigneren fra Sandefjord har svart på tusenvis av spørsmål i en egen spalte på hage.no, samt delt av sin kunnskap med publikum på Hagemessen på Lillestrøm.

– Hva er det vanligste folk lurer på tidlig på våren når det gjelder hage- og uterom?

– Veldig mange spør om hvordan de kan bearbeide jorden optimalt, og de har også mange spørsmål rundt hvordan de skal planlegge sine hageprosjekter. Og stadig flere er opptatt av å dyrke sin egen mat og etablere en kjøkkenhage – aller helst med tilhørende drivhus, sier Jørgensen.

Hun forteller at hun også får mange spørsmål om økologisk dyrking og skadedyrbekjempelse.

– Utover dette er det de klassiske spørsmålene om behandling av mose, plen og næring samt gjengangeren om hvordan få en mest mulig lettstelt hage, med blant annet bruk av stein og terrasse.

Hun påpeker at stadig flere også er opptatt av design og utebelysning.

– Det er hyggelig med belysning på terrassen og balkongen, og man kan også lyssette gangsoner og trær. Husk å ta hensyn til naboene hvis de ligger tett på. En pen le-vegg kan skjerme og skape en lun atmosfære, samtidig som den hindrer innsyn, sier hun.

Her kan du sende inn ditt hagespørsmål til eksperten og få svar på hage.no.

– I år blir det sikkert mye aktivitet i hagene rundt omkring, siden folk ikke kan reise bort i påskeferien. Hva ditt beste råd til de som skal gå i gang med små og store hageprosjekter?

– Tenk helhetlig og langsiktig. Det er lett å bli for ivrig når hagesentrene åpner og fristelsene står i kø. Ha heller is i magen og tenk: Hva skal vi gjøre med hagen i år og hva ønsker vi å få ut av den? Når du har satt deg et mål, er et lurt å lage en fremdriftsplan, bestemme hva du skal gjøre av egeninnsats og eventuelt hva du skal sette bort, sier hun.

Jørgensen peker også på at selv om det er vår i lufta, må man prøve å unngå en klassisk felle:

– Fremdeles kan det komme mange netter med kuldegrader. Hvis du har satt ut planter i krukker, må du enten ta dem inn om natten eller legge over en dyne av akrylduk hvis du har planter som ikke tåler frost, sier hun.

Et annet tips er å bruke ledig tid til å gå over alle hageredskaper.

– Skal du være hjemme i påsken er det på tide å gi spader, hagesakser og annet utstyr en overhaling. Kvess hagesaker og gi alt treverk en skikkelig omgang med olje, så vil du takke deg selv når du skal bruke det utover i sesongen, sier hageeksperten.

–Hvordan skal du selv tilbringe påsken?

– Her blir det hagepåske i kolonihagen. Hele denne våren har jeg jobbet med å utvikle et nettkurs om forskjellige hageemner, så nå er det på tide å komme seg ut og oppleve at hagen våkner til liv. Jeg har også brukt vinteren til å planlegge ny kjøkken- og urtehage og har derfor ganske mange småspirer som må pottes om, avslutter hun.

Du kan følge Marit og blomsterdekoratørmannen Geirs hageprosjekter på Instagram på @Herr_jorgensen og @Hageakademiet. Se også: https://kurs.hageplanlegging.no/