Vestfold og Telemark fylkeskommune framskynder i en tiltakspakke blant anet på vedlikehold av fylkesveinettet til en verdi av 60 millioner kroner. Illustrasjonsfoto

Vestfold og Telemark fylkeskommune med tiltakspakke for næringslivet

Vestfold og Telemark fylkeskommune har lagt frem en tiltakspakke med en verdi på flere hundre millioner kroner for å støtte nærings- og kulturlivet. Tiltakene som er vedtatt er i tråd med NELFO og NHO-systemets forslag.

– Vestfold og Telemark har 122.500 private og 62.500 offentlige arbeidsplasser. Vi har ingen å miste. Statsministeren har omtalt Regjeringens koronatiltak som de mest omfattende og inngripende siden krigen. De kompenserende tiltakene må også være det. Hvis ikke vil vårt fylke – som landet for øvrig – oppleve at mange bedrifter som stenges ned ikke vil bli startet opp igjen. Det må ikke skje, uttaler fylkesordfører Terje Riis-Johansen i Vestfold og Telemark fylkeskommune på fylkeskommunens internettside.

Fylkeskommune opplyser at med økt statlige tilførsel av midler til regionen vil tiltakene både kunne øke i omfang og størrelse.

Her er noen av tiltakene som spesielt berører byggenæringen i Vestfold og Telemark:

  • Framskynde vedlikehold som kan settes i gang umiddelbart. Tiltaket har en kostnadsramme på 40-60 millioner kroner.
  • Utbetale inngående fakturaer umiddelbart. Sørger for likviditet til leverandørene i størrelsesorden 15-200 millioner kroner.
  • Framskynde vedlikehold av fylkesveinettet til en verdi av 60 millioner kroner.
  • Inngå kontrakter innen asfalt, veioppmerking og bruvedlikehold til en verdi av 60 millioner
  • Styrke bedriftsintern opplæring for sårbare bedrifter.
  • Styrke oppfølging av lærlinger gjennom å omdisponere personell for å styrke elevtjenester og oppfølging av enkeltelever og lærlinger.

I tillegg til alle strakstiltakene som ble presentert for fylkestingspolitikerne tirsdag, viste fylkesrådmann Jan Sivert Jøsendal fram planer om et garantifond som skal bistå næringslivet i Vestfold og Telemark med tilbud om likviditet når bedriftene skal starte opp igjen straks koronakrisen er over. Det vil være et betydelig behov for tilførsel av økonomiske tilskudd i en slik fase.

Det er snakk om å bygge opp et omfattende garantifond. Vestfold og Telemark fylkeskommune inviterer lokale banker, LO og NHO med på å etablere en garantiordning til en verdi opp mot 100 millioner kroner slik at bedrifter i regionen får likviditet til oppstart igjen etter krisen.

Direktør Thormod Hansen i EBA Telemark, Vestfold og Buskerud er fornøyd med innholdet fra Vestfold og Telemark fylkeskommune. Han forteller at både NELFO og NHO har stått samlet for å gi sine innspill til fylkeskommunen.

– Tiltakene som er vedtatt er i tråd med våre forslag. Dette vil bidra til at vi kan unngå massekonkurser og at vi denne omgang beholder viktig kompetanse i bedriftene våre, sier han til Byggindustrien.

– Holder dette?

– Ja, jeg tror det i første omgang. Dette er med på å bidra til at bedriftene får senket skuldrene og kan konkurrere om prosjektene som kommer ut. Jeg har snakket med en del bedrifter innen asfalt, og for dem vil dette være til stor hjelp, sier han.

Hansen fastslår at det nå også er viktig at fylkene holder fremdriften i planprosessene, slik at nye prosjekter ikke stopper opp.