Sagaparken Panorama 2

defaultdefaultdefaultdefaultdefault

Daglig leder André Sunde i utbygger Dvergsdal & Sunde mener beliggenheten er den viktigste grunnen til stor interesse også for andre byggetrinn av Sagaparken Panorama.

Fakta

Sted: Nordfjordeid

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Utbygger og totalentreprenør: Dvergsdal & Sunde Bygg

Areal: Cirka 2.000 kvadratmeter inkludert parkeringskjeller

Kostnad: Har solgt leiligheter for cirka 70 millioner kroner

Arkitekt: Arkitektkontoret Waage

Rådgivere: RIB: Førde Sementvare l RIBr: Konsepta l RIE: Eid Elektro l RIV: Skår VVS

Underentreprenører og leverandører: Elektro, brannvarsling: Eid Elektro l Ventilasjon, beslag, blikkenslager: Isovent l Rørlegger: Skår VVS l Heis: Schindler l Tømrere: DVI, Trebohus, Gdm Bygg, Tømrer Knut Kvammen l Betongarbeid: DVI l Grunnarbeid: Norsand l Maler, flis, gulv: Maler Rune Skilbrei l Vinduer: NorDan l Betongelement: Førde Sementvarer l Taktekking: Skårhaug Taktekk l Stål: Førde Mekaniske Industri l Byggevarer: Byggmakker Bruland l Rekkverk: Q-railing l Kjøkken: Fossline via Trebohus l Energiløsning: Fjordvarme l Fasadekledning: Cembrit (plater), Moelven (varmebehandlet furu) l Tak: Kvatro Takstol & Element l Skilt/merking: Fluor-Lux l Lås: Låssenteret l Dører: Swedoor l Ferdigbetong: Nordfjord Betong

– Markedssituasjonen generelt i Sogn og Fjordane er at det går treigt. Men vi opplever stor interesse for de beste prosjektene. Og Sagaparken Panorama på Nordfjordeid er i den kategorien. Det er et unikt prosjekt med beliggenhet i sjøkanten og der du omtrent kan gå tørrskodd til kjøpesenteret. Når dette prosjektet er fullført, vil det neppe bli bygget mer i strandlinjen her. Jeg tror folk tenker at dette er en mulighet som aldri kommer igjen, sier Sunde.

12 av 15 enheter var solgt ved ferdigstillelse. De første overleveringene fant sted 15. februar. To leiligheter på 65 og en på 85 kvadratmeter står igjen før alt er solgt også i dette byggetrinnet. Leilighetene er i størrelse fra 60 til 100 kvadratmeter.

Korona skaper usikkerhet

Fra før er 19 leiligheter solgt i byggetrinn 1. Nå gjenstår det siste av tre planlagte byggetrinn før hele tomten er ferdig utbygd. Det blir 12-15 leiligheter i siste byggetrinn. Det vil si at det blir rundt 50 leiligheter i sjøkanten når alt er ferdig. I byggetrinn 2 er det leiligheter med en salgsverdi på cirka 70 millioner kroner. Sunde regner på at det ferdige prosjektet vil ha en verdi på 240 millioner kroner.

– Etter at vi hadde solgt ut første byggetrinn var vi spent på responsen da vi la andre byggetrinn ut for salg. Det bygges mye i området. Men responsen har vært god. Vi har flere interessenter på liste til de siste leilighetene, og også mange på liste til det siste byggetrinnet, sier Sunde.

Leilighetene er i en høy prisklasse i dette markedet, rundt 50.000 kroner kvadratmeteren.

Etter at økonomien både lokalt og i verden har kollapset som følge av koronautbruddet, mener Sunde det er vanskelig å si noe om tidsperspektivet for byggetrinn 3.

– Hadde du spurt meg før koronautbruddet, ville jeg sagt at alt skulle være ferdig i 2022. Nå aner jeg ikke. Ting stopper opp, sier han.

Utviklingsområde

Fra Sagaparken Panorama ser du uhindret et par mil utover Eidsfjorden - en fjordarm av Nordfjord. Med på kjøpet får du en spektakulær solnedgang de dagene i året det ligger til rette for det.

I bakkant ligger det 11.500 kvadratmeter store Alti-kjøpesenteret, samt et 3.500 kvadratmeter forretningsbygg der Biltema holder til. Bortenfor ligger vikingmuseet Sagastad med kopi av det som blir kalt verdens største vikingskip. Og bortenfor der igjen finner vi Sagaparken med sandstrand og flott opparbeidet parkområde. Langs hele strandlinjen er det nå opparbeidet strandpromenade.

Den frie fjordutsikten kan ha sin pris de dagene i året det stormer rett vest fra Stad. Ifølge Sunde har ikke dette vært noe stort problem så langt.

– Tilbakemeldingene fra beboerne er at de er fornøyd. Når det gjelder vind, opplever vi at folk kan sitte på verandaen og nesten ikke merker den. Vinden finner andre retninger forbi bygget.

Tilbake til røttene

Jølster-firmaet Dvergsdal & Sunde har vært på Nordfjordeid siden 2007 og har vært førende i utviklingen med å bygge leiligheter og flermannsboliger. I konkurranse med flere involverte ble de valgt til å stå for boligutviklingen i forbindelse med utbyggingen av kjøpesenteret. Boligbyggingen ble utløsende for kjøpesenterutviklingen, og det ble starten på en dominoeffekt som har gitt store ringvirkninger i dette området.

Siden byggetrinn 1 har Dvergsdal & Sunde vært gjennom en oppsplitting og omorganisering. Nå er det de opprinnelige partnerne André Sunde (44) og Narve Dvergsdal (45) som eier selskapet.

– Vi er barndomskamerater og drev i utgangspunktet hvert vårt enkeltmannsforetak som tømrere under den felles logoen Dvergsdal & Sunde. I 2003 etablerte vi aksjeselskap. Det har vært flere involverte. Nå er vi tilbake til røttene, og det er vi fornøyd med, sier Sunde. Selskapet opererer som byggherre og totalentreprenør for prosjektene, og leier inn samarbeidspartnere for totalunderentrepriser. For Sagaparken Panorama 2 er det betongelementprodusenten Førde Sementvare, Eid Elektro, Skår VVS og Isovent på ventilasjon som har hatt totalunderentrepriser.

Konstruksjon i betong

– Tidligere organiserte vi opp til 70 egne ansatte. Nå er det bare vi selv som er ansatt, men vi sysselsetter like mange mennesker, forklarer Sunde.

– Vi har firmaadresse Jølster der jeg også bor, men kontorene våre er i Førde, Sogndal og på Nordfjordeid. Vi opplever at dette er stedene i regionen med mest utvikling for tiden.

Mange av underleverandørene henger med fra byggetrinn 1, noen er nye.

De bærende konstruksjonene er betongelementer levert av Førde Sementvare, som også var med på første byggetrinn. Etasjeskillene er hulldekke med isolasjon og flytsparkel. Den øverste av de fem etasjene er bygget i trereisverk.

Den plasstøpte betongen i fundamentet og i bakkant av bygget er det Måløy-bedriften DVI som har hatt ansvaret for.

Ulike nivåer

Byggetrinn 2 skiller seg ut fra første byggetrinn ved at det er mer farger og en arkitektur med ulike nivå og høyder.

– At det er ulik høyde skyldes i hovedsak at reguleringsplanen krever at kirken skal ha fri sikt mot sjøen. Arkitekten har løst det fint, det nye bygget danner en kontrast og bryter med de mer rette linjene i det første bygget. Siste byggetrinn skal danne helheten i arkitekturen. Det er først da vi ser hvordan prosjektet blir seende ut, sier Sunde.

Det er Arkitektkontoret Waage i Bergen som har tegnet både byggetrinn 1 og 2, og som også skal tegne siste byggetrinn. Ifølge Sunde er det fortsatt ikke tegnet ferdig.

Fasaden er en miks av betong, varmebehandlet furu og Cembrit-plater. Verandaene mot sjøen har glassrekkverk fra Q-railing som optimaliserer utsikten. På baksiden er det svalganger for tilkomst til leilighetene. Under bygget er det et 600-700 kvadratmeter stort område med parkeringskjeller, der det er lagt opp til lading av elbil.

Tilnærmet vedlikeholdsfritt

– Bygget er tilnærmet vedlikeholdsfritt. Utearealet som vi har ansvar for, er lagt til rette med stein, betong og asfalt. Vi har offentlige grøntområder like i nabolaget. En viktig kjøpergruppe er de som vil ha en lettstelt bolig. Mange har solgt eneboliger og flyttet i leilighet, sier han.

Mens første byggetrinn har en trekantet konstruksjon sett fra luften, er det nye bygget firkantet. Det vil si fundamentet og parkeringskjelleren i betong er en trekantet konstruksjon som det firkantede bygget er satt på.

På innvendige flater er det malt gips som dominerer, kombinert med flis på våtrom. Gulvene i leilighetene har slitesterk klikk linoleum.

Bygget blir varmet av fjordvarme, en løsning som er godt utbygget i sentrumsområdet her gjennom en årrekke.


Flere prosjekter