Brandsøy skule og barnehage

defaultdefaultProsjektleder: Jim Tore Kristiansen har ledet prosjektet for totalentreprenør Consto.

En kreativ løsning med å dele det gamle skolebygget og plassere nybygget midt på. Slik sikret en prosjektgruppe med Consto som totalentreprenør kontrakten for utbygging av Brandsøy skule og barnehage i Florø.

Fakta

Sted: Florø

Prosjekttype: Skole og barnehage

Byggherre: Kinn kommune

Areal: Cirka 1.600 kvadratmeter nybygg, 1.400 kvadratmeter rehabilitering

Prosjektkostnad: Cirka 40 millioner kroner eksklusive merverdiavgift

Totalentreprenør: Consto SFJ

Arkitekter: SALT Arkitekter

Rådgivende ingeniører: RIB: Sweco l RIV: Florø Rør, Klima Experten l RIE: Fokus Elektro l RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Fokus Elektro l VVS: Florø Rør l Ventilasjon, taktekking: Klima Experten l Tømrer-, betongarbeid: Norgeshus Naustdal Bygg l Ferdigbetong: DK Ferdigbetong l Treelementer: Jatak Kaupanger l Vindu: NorDan l Glassfasade, ytterdører: Bolseth Glass l Byggevarer og Sigdal kjøkken: XL-Bygg Florø l Lås og beslag: Låssenteret Nordfjordeid l SD-integrasjon: Normatic l Innerdører: Daloc l Heis: KONE l Innvendig og utvending trapper og rekkverk: Hornnes Agenturer l Grunnarbeid: Rune Sandvik Maskinentreprenør l Kledning: MøreRoyal l Belegg- og malerarbeid: Den danske maler l Utleie maskiner, utstyr, skolebrakker: Utleiecompaniet Florø

Nå står bygget ferdig, og prosjektleder Jim Tore Kristiansen i Consto kan konstatere at den utfordrende byggeprosessen har gått bra.

– Det har vært utfordrende å integrere ny bygningsmasse i den gamle på denne måten. Vi har i praksis tredd en kile med ny bygningsmasse ned på den gamle. Vi skulle få bærende konstruksjoner til å gå opp med det gamle, og de tekniske løsningene til å henge sammen, forklarer Kristiansen.

Bygget er et resultat av såkalt «Design & build»-samarbeid med totalunderentreprenører, der ulike aktører har hatt ansvar for både prosjektering og utførelse innen sine fagområder. Prosjektgruppen utviklet bygget gjennom bygningsinformasjonsmodellering (BIM). Jatak på Kaupanger, som var med i prosjektgruppen, produserte bygget i ferdige elementer med dataene fra BIM.

Både vegger, dekke og tak er satt sammen av elementer i tremateriale. De bærende konstruksjonene er i limtre, også levert av Jatak.

Likte løsningen

– I prosjektgruppen som jobbet frem bygget, har sentrale aktører ved siden av Consto vært Fokus Elektro, Florø Rør, Klima Experten og SALT Arkitekter. Alle er lokale bedrifter. Vi inviterte til et samarbeid i anbudsfasen, anbudet ble løst ut i august 2018, forteller Kristiansen i Consto.

Skolen har holdt til i brakker på tomten i anleggsfasen. Consto har også hatt ansvar for disse.

– Bygget ble overlevert 21. februar. Nå holder vi på å plukke ned brakkene, sier han.

Byggherre da prosessen startet, var Flora kommune. Bygget ble overlevert til Kinn kommune, etter at Flora og Vågsøy ble slått sammen fra 1. januar.

Fungerende prosjektleder for byggherre, Vidar Vårdal, sier de i utgangspunktet så for seg en annen løsning.

– Vi hadde laget en skisse som lå ved invitasjonen til å gi anbud. Den var annerledes. Det var da tatt utgangspunkt i at vi skulle beholde eksisterende bygningsmasse og bygge på. Her hadde de valgt en annen løsning, og vi likte den, sier Vårdal.

– Det har kostet mye, men vi føler vi har fått bra mye for pengene. I tillegg til nybygget er store deler av det gamle bygget renovert. Utvendig er taket og de fleste vinduene skiftet, påpeker Vårdal.

Utviklingsområde

Skolen ligger fire-fem kilometer fra Florø sentrum langs Rv 5 i retning Førde. Brandsøy er et utviklingsområde med nybygging der mange barnefamilier slår seg ned. Økning i barnetall gjorde at skolen ble for liten. Det er om lag 100 barn på skolen i dag. Nå er den bygget for fremtiden, dimensjonert for å ta imot 180 barn.

– Dagens nybygg er utstyrt med mye teknologi både når det gjelder låser, nettverk, styringssystemer og ventilasjon. Det er alltid spennende å ta et nytt bygg i bruk og se om ting fungerer. En ekstra utfordring med dette bygget, er at det også skal fungere som grendehus. Dermed må områder som amfi, kjøkken og gymsal kunne skilles, og skole og barnehage låses av utenom skoletiden. Elevene rakk bare så vidt å ta skolen i bruk før den ble stengt på grunn av omstendighetene med koronaviruset, sier Vårdal.

– Consto er en ny leverandør for oss, og samarbeidet har gått bra. Bygget er levert omtrent på tid.

Fådelt undervisning blir nå byttet ut med flerdelt. Det vil si at det blir undervisning i klasser på hvert trinn fra 1.- til 7.-klasse.

Satt opp på fire uker

Kristiansen i Consto forteller om en intens byggefase.

– Første arbeidsdag på anlegget her var rett etter påske i 2019. Det har vært en knallhard byggetid. På det meste har vi vært 50-60 arbeidere her, alle fag inkludert. Vi begynte med å montere den midlertidige skolen. Selve bygget med elementer fra Jatak ble satt opp i løpet av fire uker, og det var ferdig til fellesferien i fjor. Bygget ble transportert fra Kaupanger i element, stort sett i størrelsen 240 x 320 centimeter. Høyden blir begrenset av frakt gjennom tunneler, sier Kristiansen.

Avdelingen til Consto i Sogn og Fjordane med adresse Florø har egen stab med tømrere, totalt omkring 30 egne ansatte. I dette prosjektet har de bidratt med administrasjon og prosjektledelse, ellers er samarbeidspartnere leid inn. Naustdal Bygg har vært engasjert til tømrer- og betongarbeid. Kristiansen har hatt med seg Magnus Fylkesnes Storelid som anleggsleder for Consto.

Iøynefallende glassfasade

Bygget er kledd på stedet med værbestandig Møre Royal kledning. Bolseth Glass har levert den iøynefallende glassfasaden i inngangspartiet, der du kommer rett inn i et amfi med sitteplasser i trapper oppover. Nybygget inneholder ellers sju klasserom, arbeidsrom for lærere, lokaler for SFO og barnehage med små- og storbarnsavdeling.

Alle gulver har linoleum på overflater. Alle synlige veggoverflater er malt robust gips. Taket er systemhimling.

Barnehagen er oppvarmet av vannbåren varme i gulv, mens resten av bygget varmes av vannbåren varme i radiatorer. Systemet er et luft-vann varmepumpesystem.


Flere prosjekter