Illustrasjonsfoto: Svanhild Blakstad

Begrenset koronaeffekt så langt for Veidekke - men peker på betydelig markedsusikkerhet fremover

Veidekke skriver i en pressemelding at de tar grep for å begrense spredningen av koronaviruset og samtidig ivareta driften og leveransene til kundene. 

– Utbruddet har foreløpig hatt begrenset effekt på fremdriften i bygg- og anleggsprosjektene og boligsalget, men myndighetspålagte restriksjoner og betydelig markedsusikkerhet fremover må forventes å påvirke Veidekkes virksomhet i alle de tre skandinaviske landene, skriver selskapet.

De understreker videre at hensynet til liv og helse alltid er Veidekkes første prioritet, og selskapet har iverksatt en rekke tiltak for å verne ansatte og de som arbeider på Veidekkes anlegg mot spredningen av koronaviruset.

– Veidekke følger myndighetenes krav, anbefalinger og reguleringer i henholdsvis Norge, Sverige og Danmark, heter det i meldingen.

I bygg- og anleggsprosjektene skal produksjonen i all hovedsak gå som normalt, men med noe lavere kapasitet.

– Dette påvirker både omsetning og fremdrift i prosjektene. Veidekke har foreløpig få permitterte som følge av koronapandemien, men vurderer fortløpende behovet for ytterligere tilpasninger til forventet aktivitetsnivå. For industrivirksomheten kommer effektene knyttet til koronaviruset på toppen av en allerede utfordrende markedssituasjon for asfaltvirksomheten i Norge, som kommunisert ved fremleggelsen av rapport for fjerde kvartal. For eiendomsvirksomhetene har Veidekke gjort en rekke tilpasninger for å forebygge smitte. Sist uke gjennomførte prosjektet Gartnerkvartalet på Løren i Oslo en web-visning, med godt besøk. Veidekkes rapport om boligsalg i første kvartal offentliggjøres fredag 3. april, utdyper selskapet

<p>Jimmy Bengtsson</p>

– Per i dag har vi ikke grunnlag for å vurdere omfanget eller varigheten av de pågående ekstraordinære smitteverntiltakene. Dersom tiltakene blir langvarige og eskalerer, må det påregnes betydelig redusert produksjon og lavere etterspørsel. Dersom tiltakene blir av mer avgrenset varighet, tilsier pågående produksjonsvolumer og ordrereserve god aktivitet i alle tre land gjennom 2020, sier konsernsjef Jimmy Bengtsson.

– Veidekke har en god ordreserve, en solid finansiell posisjon og et godt finansielt handlingsrom. Ved årsskiftet hadde entreprenørvirksomheten ordrereserver til en verdi av 34,3 milliarder norske kroner. Egenkapitalen var ved årsskiftet 4,0 milliarder kroner, og netto rentebærende gjeld var på 2,7 milliarder kroner.

Selskapet inngikk i desember 2019 en ny toårig låneavtale på 3,6 milliarder norske kroner og har i tillegg en trekkfasilitet på 2,3 milliarder kroner. Veidekke hadde ved inngangen til året ledige lånerammer på 4,5 milliarder kroner.