Får vi et boligkrakk?

Næringslivet opplever for tiden unntakstilstander, folk permitteres og mister jobbene sine - og mange er urolige for sin økonomiske fremtid. Dette kan få stor innvirkning på boligmarkedet.

Så langt har vi ikke sett det store jordskjelvet. Boligmarkedet er helt klart påvirket av koronasituasjonen vi nå står midt oppe i, men markedet fungerer fortsatt noenlunde bra. Det er omsetning i bruktmarkedet, men det er i løpet av dagene og ukene fremover vi først vil kunne se om det kommer de store utslagene som følge av viruskrisen.

Dette skulle være en virkelig topp-periode for omsetningen av boliger i Norge, og ikke minst er tiden etter påske den virkelige høytiden for de som opererer innen dette markedet. Nå blir det annerledes. Allerede for et par uker siden kunne Boligprodusentenes Forening melde om et boligmarked i trøbbel, og dette var før korona-effekten slo inn. Sannsynligvis vil det bli triste tall for mars og april også.

Det tar noe tid før denne typen kriser virkelig slår over oss, men når den til slutt treffer, så rammer den kraftig og som alltid i Norge går vi i felles boligflokk – slik at vi kan risikere en bråstopp i markedet. Spørsmålet er hvor langvarig denne nedstengningen vi nå opplever faktisk vil vare. Drar den seg lagt over påske, kan vi frykte et skikkelig boligfall, i verste fall det vi kan kalle et krakk. Enkelte drar paralleller tilbake til bankkrisen på slutten av 1980- og starten av 1990-tallet. Da hadde vi tidenes bolignedtur i det moderne Norge, og det tok mange år før markedet tok seg opp igjen. I løpet av den tiden var det også mange som traff feil i markedet, mistet jobben, og endte som gjeldsslaver. Forhåpentligvis står vi i en mer robust situasjon i dag og ikke minst skal bankene nå være langt mer solide enn på den tiden, og at vi unngår den store nedturen. Samtidig har vi et rentenivå som er helt annerledes. Da var det rekordhøye renter, nå er de rekordlave. Det utgjør selvsagt en enorm forskjell.

Men allerede meldes det ikke overraskende om roligere tider på visningene i bruktmarkedet. Det er fortsatt omsetning av objekter, men det går saktere, og prisene går ikke så ofte over prisantydning. Vi vil nok også se en større grad av folk som velger å selge før de kjøper. Dette bildet vil garantert også forsterke seg fremover. Spørsmålet er når det vil snu igjen, og hvordan justeringene da vil skje. Dette kommer selvsagt helt an på hvor lenge unntakssituasjonen vi nå har vil påvirke oss. Dette vil naturligvis også påvirke både salg og igangsetting av nye boliger, og vi kan risikere at en rekke nye prosjekter vil bli skjøvet frem i tid. Hvordan vi da vil oppleve en kraftig opptur markedet skal bli spennende å kunne følge med på.