Mye av tyvgodset fra byggeplasser havner i østeuropeiske land, ifølge politioverbetjent Kay Lund-Pettersen ved Indre Østfold politistasjon. Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

- Byggplasstyveriene har eksplodert

– Fra slutten av januar, har byggplasstyveriene eksplodert, sier politioverbetjent Kay Lund-Pettersen ved Indre Østfold politistasjon i Askim.

Lund-Pettersen forteller til Byggeindustrien at det stort sett hver natt begås tyverier ved byggeplasser som omfattes av Øst politidistrikt. Selv etterforsker han flere byggeplasstyverier i Indre Østfold.

– Denne typen kriminalitet har tatt seg veldig opp de siste årene. Det vi merker, er at byggeplasstyveriene er sesongbetont. Det er mange tyverier i november, før det blir roligere i desember og frem til slutten av januar. Da øker det voldsomt på, sier Lund-Pettersen.

– Oppblomstring
Han hevder at det er flest rumenere og baltere som er overrepresentert i denne typen kriminalitet.
– Etter at Romania kom med i Schengen-avtalen, har vi sett en oppblomstring av rumenske kriminelle i Norge, sier Lund-Pettersen.

Hva mener du kan gjøres for å redusere antall innbrudd på byggeplasser?

– Jeg vil nok si at mange av entreprenørene er for dårlige til å sikre verdiene sine. De må bli flinkere til å beskytte tingene sine, eventuelt bør de ta med seg utstyr og verktøy hjem dersom dette er mulig. Mange containere med verktøy har for dårlige låser. Men når det er sagt, så ligger noen byggeplasser såpass for seg selv, at de kriminelle relativt enkel kan bruke vinkelslipere for å åpne containeren. Kameraer av god kvalitet og med godt lys kan hjelpe oss til oppklaring. Kameraene må ikke være enkle å koble ut, og bildene må lagres et annet sted enn på byggeplassen. På veldig store byggeprosjekter, kan det også kanskje være lønnsomt med vakthold, sier Lund-Pettersen.

Ut av landet
Mye av verktøyet som blir stjålet, forsvinner ifølge politioverbetjenten raskt ut av landet.

– Vi vet at tyvgodset ofte mellomlagres i Sverige, for så å bli fraktet videre til eksempelvis Romania. Per i dag har vi folk i varetekt, men dessverre klarer vi ikke å oppklare så mange saker som vi ønsker, sier Lund-Pettersen.