Illustrasjonsfoto: Knut Opeide/Statens vegvesen

- Mannskap i driftskontrakter er samfunnskritisk for å sikre transportsystemets funksjon og kapabilitet

I statsråd 13. mars 2020 ble forskrift om karantene etter reiser utenfor Norden fastsatt. Det finnes definerte unntak fra karantenereglene. Statens vegvesen sin vurdering er at mannskap i driftskontrakter er samfunnskritisk for å sikre transportsystemets funksjon og kapabilitet. Dette gjelder også fergemannskap som er nødvendig for å holde fergene i drift

– Det står at personer som er strengt nødvendige for å kunne opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner og ivareta befolkningens grunnleggende behov, herunder personer som gjennomfører vare- og passasjertransport, er unntatt. Statens vegvesen sin vurdering er at mannskap i driftskontrakter er samfunnskritisk for å sikre transportsystemets funksjon og kapabilitet. Dette gjelder også fergemannskap som er nødvendig for å holde fergene i drift. Vi forutsetter at entreprenør/fergeselskap gjennomfører en enkel risikovurdering i hvert enkelt unntakstilfelle, og at unntaket er avklart med deres virksomhetsledelse. Personer som blir omfattet av unntaket, skal så langt som mulig unngå nærkontakt med andre personer, skriver Statens vegvesen i et brev til sine entreprenører som gjennomfører samfunnskritisk drift av veinettet.

Det pekes også på at alle landets kommuner ganske raskt vil bli informert av Helsedirektoratet om at oppgaver som drift av veinettet og fergedrift er samfunnskritisk, og at slikt personell må ha adgang til å krysse kommune- og fylkesgrenser.

– Helsedirektoratet vil samtidig også informere om at hvile/rasteplasser skal holdes åpne, og i forhold til korona er rengjøring av disse lokalene ikke mer risikofylt enn at hansker er tilstrekkelig verneutstyr, heter det i brevet.