Østerhus Arena

Østerhus Arena ligger vest for Sandnes sentrum, rett ved siden av Sandnes Stadion.Lunsj for Sandnes Ulfs førstelag.VIP-rom.Prosjektleder Dag Ravndal fra Masiv Bygg har ledet byggingen av nytt stadion.Taket har ingen søyler som tar sikt fra publikum.Sentral del av tribunen med innganger til garderober, media og VIP-rom.Hovedtribunen.På Norges svar på The Kop holder Gaukereiret til (Sandnes Ulfs supportere).Rullestolbrukere har fått plass midt på hovedtribunen.Ståtribune for gjestende lags supportere.Vestsiden av det nye stadion-bygget.

Masiv Bygg har bygget et nytt fotballstadion for Sandnes Ulf i Sandnes.

Fakta

Sted: Sandnes

Prosjekttype: Nybygg, stadion

Totalkostnad uten merverdiavgift: 150 millioner kroner

Byggherre: Sandnes Ulf

Byggherrerepresentant: Prosjektil

Totalentreprenør: Masiv Bygg

Arkitekt: Holon Arkitekter

Rådgivere: RIB: Prefab Design l RIAku: Brekke & Strand l RIBr: BrannCon l HMS-koordinator, RIVA og utomhusplan: Prosjektil

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Matricula l Grunnarbeid: Stangeland Maskin l Betongarbeid: Øster Hus Entreprenør l Betongelementer: Block Berge Bygg l Kjerneboring: Kay’s Kjerneboring l Stålarbeid: Ruukki Construction l Taktekking: IcopalTak l Dører og vinduer: Time Aluminium l Blikkenslagerarbeider, fasader og rekkverk: Lie Blikk l Tømrer: Stavanger Bygg l Maler: RMB Malerservice l Gulvlegger: Vikeså Golv l Mur, puss og flis: Murmester Myhre l Rørlegger: Sig Halvorsen l Elektro: Rønning Elektro l Ventilasjon: Energi & Miljø l Branntetting og fuging: Thermax l Lås og beslag: Låssenteret l Porter: PortTeknikk l Sportsinnredning, kunstgress og tribunestoler: PST Sportsanlegg l Storkjøkken: Norrøna Storkjøkken l Utvask: Toma Facility Services l Leie av lifter og utstyr: Alfa Safe

Stadionanlegget er tegnet av arkitektfirmaet Holon (nylig etablert etter fusjon av Og Arkitekter, Opus Arkitekter og Plank Arkitekter) og er ført opp i en totalentreprise. Anlegget har tre hoveddeler; gressmatte, tribuner og et bygg som rommer kontorer, treningssenter, ungdomsskole, VIP-lokaler, klubbfasiliteter, kantine og garderober. Entreprisekostnad er cirka 185 millioner kroner, uten merverdiavgift. Byggearbeidene startet i juli 2018, og Østerhus Arena stod ferdig i slutten av januar i år.

43 kilometer med vannrør

Prosjektleder Dag Ravndal i Masiv Bygg forteller at to vannrørledninger som går over tomten måtte legges om parallelt med byggingen. Anlegget er tegnet i 3D. BIM er brukt i koordinering alle fag.

Spilleflaten har internasjonale mål og dekke av kunstgress. Det ligger 43 kilometer med rør under spilleflaten for vannbåren oppvarming. Tribunen har 6.046 sitteplasser, noe som kan utvides til 7.300 plasser.

Bygget har publikumsfasiliteter på 1.200 kvadratmeter, spillerområde på 600 kvadratmeter, VIP-del på 725 kvadratmeter, medieområde på 500 kvadratmeter og et område for sikkerhet og drift på 600 kvadratmeter. Næringsdel, skole og treningssenter utgjør 3.300 kvadratmeter.

Topp moderne stadion

Sivilarkitekt Gabriel Schanche Gilje i Holon Arkitekter forteller at arkitektfirmaet i samarbeid med Sandnes Ulf ønsket å skape et topp moderne stadion, som også skulle være intim, inkluderende, tilgjengelig for alle, også breddeidretten.

– Østerhus Arena har en særpreget form som gir den en sterk egenkarakter og et tydelig ansikt utad. Med buede veggelementer og lysmaster, perforerte fasadeplater og reflekterende fasadeplater mot Ormaskogen får nye Østerhus Arena en tydelig arkitektur samtidig som den tar hensyn til omgivelsene ved sin lave plassering i terrenget. For å unngå store, dominerende lysmaster er disse byttet ut med en rekke av mindre lysmaster på langsidene. Disse er bøyd over banene for å skape minst mulig lysforurensing for omkringliggende bebyggelse. Alle tribuner har tak, noe som vil skape en tørr og skjermet situasjon for tilskuere, samtidig som det begrenser forurensing av lyd for området rundt. Tribunene er lagt tett på selve fotballmatten, slik oppleves samspillet og dynamikken mellom spillerne og publikum som nært og intimt, sier Gilje.

Hovedatkomsten til anlegget er lagt til sørsiden, mens alle hovedfunksjoner er lagt til den vestre langsiden. Området mellom vestfasaden og Ormaskogen, samt området i sør, blir et mingleområde for besøkende både før og etter kamp der en har le for vestavinden og skogen som en stemningsskapende vegg mot vest. Denne delen av fasaden består i hovedsak av glass og polert betong som reflekterer trærne og lysspillet i Ormaskogen.

– Mingleplassen i sør er opparbeidet som et større gatetun. Dette er dimensjonert for å håndtere større folkemasser. Ved å samle hoved adkomst og den tyngste delen av publikumsfunksjoner på denne siden, kan all trening og annen aktivitet finne sted på resten av parkområdet usjenert av aktiviteter på selve stadion, sier Gilje.

Betong og stål

Østerhus Arena ligger mellom Sandnes sentrum og Smeaheia. Opparbeidet areal på tomten er på 54 mål. Det er kjørt ut cirka 60.000 kubikkmeter løsmasser fra tomten slik at bygget kunne senkes ned i terrenget.

Bygget ligger på vestsiden av spilleflaten og har rektangulær form. Det har bærende konstruksjon av betongelementer. Taket er isolert med steinull og tekket med asfaltbelegg. Fasadene har betongelementer eller plater av aluminium. Den buede fasaden på byggets sørside har lakkerte og perforerte alubånd. Det er teppeflis, vinyl og linoleum på gulv, flislagte dusjer og epoksy på andre våtrom.

Tribunene har tak av korrugerte stålplater. Takene har motvekter i bakkant for å slippe søyler som tar sikt for publikum.

Det er 200 millimeter isolasjon i yttervegger. Trykktestinger viser luftvekslinger på henholdsvis 0,37 og 0,64 per time. Administrasjonsdelen er ført opp med rent tørt bygg prosedyre. Bygget er vedlikeholdsvennlig, med fasader av betong ag aluminium og aluminiumsvinduer.

Tribunene har totalt 16 innganger, fire på hver side. Både bygg og tribuner har universell tilgjengelighet. Ifølge Ravndal er representanter fra Norsk Handikapforbund som har sett på bygget fornøyde. Handikapforbundet har også fått påvirke utformingen av plasser for rullestolbrukere på tribunen.

Fjernvarme

Østerhus Arena er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med radiatorer i andre og tredje etasje og med vannbåren gulvvarme i første etasje, basert på fjernvarme. Bygget er dels i energiklasse A og dels i C. Det er balansert ventilasjon i administrasjonsdelen.

Det er lagt ned cirka 140.000 timer i stadionanlegget. Da byggeaktiviteten var på topp var cirka 80 personer med.


Flere prosjekter