Ticon

POB Entreprenør AS har gjennomført en krevende rehabilitering med Ticonbygget i Drammen.

Fakta

Sted: Drammen

Prosjekttype: Næringsbygg

Byggherre: Ticon Eiendom

Totalentreprenør: POB Entreprenør

Arkitekt: Halvorsen & Reine

Rådgivere: Fasaderådgiver: Sweco l RIB, RIV, RIE, RIBr, BIM-koordinator: Multiconsult l Glasskonsulent: CromoGenics Sverige l RIEn: WSP Teknikk l Solceller: Multiconsult og Solenergi Fusen

Underentreprenører og leverandører: Glass: CromoGenics Sverige l Alu/fasade: FasadeConsult l Rør: Assemblin l Ventilasjon: Randem & Hubert l Elektro: Ing. Pettersen l Solceller: Fusen l Innredninger: Levante l Maler: Lothe l Stål: Lysaker & Thorrud

– Det er den mest krevende rehabiliteringsjobben vi har hatt, med enorme mengder materialer ut og inn i bygget. At det er lokalisert i et knutepunkt i Drammen sentrum, har vært en stor utfordring for oss. Det har også vært utfordrende å gjenskape særskilte antikvariske interesser i bygget, sier prosjektleder Kjetil Ellefsen til Byggeindustrien.

Fra 1962

Ticonbygget, der Multiconsult er hovedleietaker, sto ferdig i 1962. Det ikoniske betongbygget har en høyde på cirka 34 meter, og har ti etasjer.

– Drammen sentrum består av mye kvikkleire i grunnen, men det er ganske bra grunnforhold der Ticon-bygget står. Som de andre byggene i området, står også Ticon-bygget skeivt, og heller mot Drammenselva, sier Ellefsen.

Delvis nye fasader

Rehabiliteringsarbeidet, som startet 2. mai i 2019, omfatter delvis nye utvendige fasader samt innvendig rehabilitering. Prosjektet ble sluttført den 20. februar i år.

Lokalavisen Drammens Tidende holder til i et tilbygg fra 2012 på gateplan. PWC, Multiconsult og Ticon selv er de andre leietakerne.

– Alle eksisterende leietakere har hatt sitt virke i bygget under hele rehabiliteringen. Det har vært krevende å ivareta tilfredsstillende arbeidsforhold for disse i denne perioden, sier prosjektlederen.

Elektrokromatiske glass

De eksisterende fasadene ble strippet. Den nye fasaden er aluminiumselementer med firelags glasspakke med elektrokromatisk film som solavskjerming. Rundt vinduene er det montert solcellepanel. For øvrig er det fjernvarme og strøm som energikilder til bygget.

– Vi har tilleggsisolert hele bygget, lagd nye kontorlandskap, og alt av tekniske anlegg er nytt, sier Ellefsen.

På verneliste

Opprinnelig ble Ticonbygget, som er navnet i dag, oppført som hovedkontor for Skoger Sparebank. Med ti etasjer og beliggenhet rett ved bybrua og jernbanestasjonen har alltid Ticonbygget vært synlig i bybildet.

På tross av en omfattende rehabilitering og modernisering, så vil bygget i stor grad beholde det opprinnelige utseendet med grønn fasade og betong på sidene. Bygget er på Drammen kommunes verneliste og uttrykket må derfor beholdes ved rehabilitering.

– Bygget er tidstypisk og på grunn av sin høyde og plassering en viktig del av bybildet i Drammen. Fordi bygget er verneverdig har det derfor vært et krav i rehabiliteringen at fasaden skulle fremstå som tidligere, forteller Finn Lysnæs-Larsen, som er oppdragsleder for Multiconsults rådgiverfunksjoner i prosjektet.

– Den nye grønne fasadeløsningen består av enkeltstående elementer med solceller og firelags glassvinduer som integreres i en sammenstilt modul før montasje. Vinduene har integrert solavskjerming, såkalt elektrokromatisk solskjerming, som blir mørkere med mye dagslys, sier Lysnæs-Larsen.

Aluminiumen i fasadene er produsert av 75 prosent gjenvinnbart materiale og levert av Norsk Hydro. Blant materialene er alt fra gamle ølbokser til gamle aluminiumsvinduer, noe som reduserer energibruken i produksjonen mye. Solcellepanelene kan produsere opp til cirka 50 kW under gunstige solforhold. Energien blir primært brukt til ventilasjon og kjøling.

– Bygget blir svært energigjerrig, og det er lite behov for ekstra oppvarming. Mesteparten av energibruken i bygget vil derfor gå med til ventilasjon og kjøling, forteller Finn Lysnæs-Larsen.

Det var arkitektene Ragnar Anker Nilsen og Arne Grenager som i sin tid tegnet Ticonbygget, i tillegg til flere kjente bygg i Drammen. Som et kulturminne i sentrum av byen, har bygget verneverdi C. Alle detaljer i forbindelse med rehabiliteringen, er avstemt med antikvar/fylket.

– Vi må gi skryt til byggherren gjennom hele prosjektet. Det har vært et godt samarbeid med Ticon Eiendom hele veien, sier Ellefsen.


Flere prosjekter