19 av cirka 80 ansatte i FS Betong er nå i karantene. Bedriften opplyser at den kan være i en normalsituasjon fra mandag neste uke hvis ikke byggeplasser stenges ned eller karantenebestemmelser endres. Illustrasjonsfoto: Dialecta

Betongfirma takknemlig for at de utenlandske arbeiderne holder hjulene i gang

FS Betong opplyser at 19 av rundt 80 ansatte er i karantene fordi de har reist til Norge fra utlandet etter 27. februar. I tillegg har bedriften 12 ansatte som nå ikke kommer seg til Norge. – Vi tar en time om gangen, sier daglig leder Kjetil Ringlund i FS Betong.

– Ingen av prosjektene vi er inne i er stoppet opp, men vi ser nå sitasjonen an time for time, sier daglig leder Kjetil Ringlund i FS Betong til Byggeindustrien.

Situasjonen til FS Betong er at 19 medarbeidere sitter i karantene fordi de har flydd inn til Norge etter 27. februar.

– Dette er medarbeidere som har tatt avspasering i sitt opprinnelige hjemland, sier Ringlund. I tillegg har bedriften 12 ansatte som nå ikke kommer seg til Norge.

Flytter ingen fra prosjekt til prosjekt

– Vi flytter nå ingen medarbeidere fra ett prosjekt til et annet. Det største prosjektet for FS Betong per i dag er Lillehammer vannverk. Her hadde vi fått tak i to medarbeidere fra et utleieselskap, men de får ikke lov av byggherre og entreprenør å jobbe på prosjektet. Her ønskes det nå kun folk de har full oversikt over inn i prosjektet, sier han.

Til tross for en dramatisk situasjon, vil FS Betong kunne være i en tilnærmet «normalsituasjon» neste mandag.

– Det er denne uken som blir mest skadelidende for vår del. Så lenge byggeplasser ikke blir stengt og vi får tak i varen vi trenger, vil  vi kunne opprettholde normal drift fra neste uke. Men slik det er nå, er det lenge frem til neste mandag, fastslår Ringlund.

Han frykter at hele byggebransjen kan bli stengt ned.

Imponert og takknemlig over innstillingen til de ansatte

De aller fleste i selskapet er utenlandske arbeidere som pendler til Norge. Enkelte medarbeidere har av spesielle familiære forhold valgt å reise tilbake til hjemlandet, men de aller fleste blir i Norge.

– Jeg er utrolig imponert over innstillingen til de ansatte for å holde hjulene i gang. Det går ikke an å få takket de nok i den situasjonen vi er i akkurat nå. Mange har familie og barn i andre land, men i land som Litauen og Polen vil de også bli satt rett i karantene om de reiser hjem. Mange velger å bli her og jobbe, sier han.

– Kommunikasjon er vel et nøkkelord nå?

– Vi forholder til anbefalingene myndighetene gir til enhver tid, men det er helt klart en utfordring hvor mye man skal informere hele tiden. Noen blir skremt av for mye informasjon, men det nødvendige må ut. Det er vanskelig med optimale arbeidsforhold om dagen, men det viktigste nå er å holde hjulene i gang så lenge det er mulig. Nå er det viktig å ikke få panikk, ta helse og liv på alvor og følge retningslinjene som myndigheten gir, fastslår Ringlund.