Statsbygg er blant annet byggherre for det nye Nasjonalmuseet. Illustrasjon: MIR kommunikasjon/Kleihues/Schuwerk /Statsbygg

Statsbygg: - Bare et tidsspørsmål før det oppstår en smittesituasjon hos oss også

Flere arbeidere på prosjektene til Statsbygg, som er Norges største byggherre, er satt i karantene. ‒ Kjemperisiko for at byggeprosjekter blir forsinket eller midlertidig må stenges ned, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.

‒ Så langt har vi, bank i bordet, ingen smittetilfeller på byggeplassene eller kontorene våre som vi vet om. Vi er likevel forberedt på at situasjonen kan snu veldig fort, og har satt ned en egen beredskapsgruppe som jobber med hvordan vi skal håndtere en slik hendelse. Det er nok bare et tidsspørsmål før det oppstår en smittesituasjon hos oss også. Det ville rart om vi ikke kom i samme situasjon som så mange andre, sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Byggherregiganten har ansvaret for flere av de største byggeprosjektene i Norge, blant annet det nye Nasjonalmuseet som bygges i Vika i Oslo.

Ingen stengt så langt

Aschim sier de ikke har stengt ned noen byggeplasser ennå, men påpeker at det er stor risiko for at det kan skje på sikt.

‒ Driften fortsetter inntil videre som før, med de restriksjonene som er pålagt fra helsemyndighetene. Vi vil også be alle byggeplassene våre å følge de nye retningslinjene om smittevern fra BNL, sier Aschim.

‒ Dette er imidlertid en veldig krevende situasjon. Ting endrer seg veldig raskt, og vi vet ikke hvordan dette vil eskalere. Noen av arbeiderne kan bli smittet, som igjen vil føre til desinfisering av områder på byggeplasser og at mange andre kan bli satt i karantene. Det er dermed en kjemperisiko på sikt for at byggeprosjekter blir forsinket eller midlertidig må stenges ned, legger hun til.

Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien / Statsbygg

Flere i karantene

Aschim sier de retter stor oppmerksomhet mot å følge helsemyndighetenes råd og pålegg, og at flere arbeidere på Statsbyggs byggeplasser er satt i karantene nå på grunn av innreisereglene.

‒ Koronaviruset påvirker oss på samme måte som alle andre. Det betyr at vi i organisasjonen hovedsakelig har hjemmekontor, på byggeplassene er situasjonen mer utfordrende. Det er mange utenlandske arbeidere i prosjektene våre, og de berøres naturligvis av de nye innreisereglene, sier hun og legger til:

‒ Flere arbeidere som pendler fra andre land er satt i karantene. Jeg har ikke noe nøyaktig tall på hvor mange det er snakk om, men på det nye Nasjonalmuseet har blant andre arbeiderne som skal montere utstillingsmontrene vært i karantene. De kom ut fra karantene i går, og kan nå begynne å jobbe. De er jo fra Italia, og er i en situasjon hvor de heller ikke kan dra tilbake til hjemlandet.