Statsminister Erna Solberg (H) møtte søndag opposisjonen til forhandlinger om krisepakken for næringslivet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Opposisjonen og regjeringen i forhandlinger om krisepakke

Opposisjonen på Stortinget forhandler med regjeringen om krisepakken for næringslivet. Målet er å bli enige i løpet av søndagskvelden, ifølge Ap-lederen.

Søndag klokken 14 møtte lederne for opposisjonen statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H) for å komme med sine innspill til koronakrisepakken som regjeringen la fram fredag. Tiltakene er foreløpig anslått å koste staten 6,5 milliarder kroner.

– Målet er å komme fram til en enighet om en pakke som alle stiller seg bak, i løpet av kvelden, og som kan vedtas av Stortinget mandag morgen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en videosnutt på Facebook søndag ettermiddag.

Samtidig varsler regjeringen at den vil orientere om nye økonomiske tiltak klokka 19 søndag.

Opposisjonen enig

Siden regjeringen er i mindretall, må den søke enighet med i alle fall deler av opposisjonen for å få banket gjennom krisepakken i Stortinget.

– Vi gjør alt vi kan for å ta vare på jobber og velferd og håper å samle et bredt flertall bak forslag som vil gi rask effekt for bedrifter og arbeidsfolk, sier Høyres Mudassar Kapur, som leder finanskomiteen på Stortinget.

Ifølge Støre er opposisjonspartiene Ap, Frp, Senterpartiet og SV blitt enige på en rekke punkter. De mener blant annet at regjeringen ikke gjør nok for å verne om selvstendig næringsdrivende og andre som ikke omfattes av permitteringsreglene.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen bedyrer at opposisjonen ikke er opptatt av å slå politisk mynt på situasjonen.

– Vi er opptatt av å finne løsninger som skaper trygghet for tusenvis av bedrifter og ansatte i bedrifter rundt om i landet som er urolige og bekymret, som er redde. Da er det ikke tiden for spill, understreker hun overfor TV 2.

– Sosial profil

Ap krever blant annet full lønn ved permittering, en rausere omsorgspengeordning, samt utsettelse av moms og arbeidsgiveravgift.

– For Arbeiderpartiet er det viktig at krisetiltakene som iverksettes, har en klar sosial profil. Det har de ikke i regjeringens forslag, sier Aps finanspolitiske talsperson Hadia Tajik til NTB.

Senterpartiet mener staten må ta hoveddelen av kostnaden som bedriftene har med syke- og omsorgspenger for å hindre konkurser.

– Folk som permitteres, må få høyere utbetalinger i en lengre periode enn det regjeringen har lagt opp til, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i en epost til NTB.

Flere av partiene krever at selvstendige næringsdrivende som taxisjåfører, frisører og kulturarbeidere, sikres omsorgspenger og sykelønn.

SV krever i tillegg at kvoten for sykt barn-dager forlenges, og at staten betaler for dette, mens Rødt krever økte dagpenger, spesielt for lavtlønte. Også lærlinger som rammes, må sikres inntekt, påpeker partiet.

Både SV og MDG krever i tillegg særskilte krisepakker for utsatte næringer, som kultur- og reiselivet.

Ser til Danmark

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen beskyldte fredag regjeringen for å velte deler av regningen for koronakrisen over på arbeidsfolk.

Både LO og flere opposisjonspartier mener Norge bør se til Danmark. Der ble det søndag vedtatt en ny krisepakke der staten betaler 75 prosent og arbeidsgivere 25 prosent av lønna til ansatte i bedrifter som kan komme til å måtte sparke 30 prosent av medarbeiderne eller flere enn 50 ansatte.

Danmark har også innført en egen krisepakke for kulturnæringen, blant annet kompensasjon for arrangementer som blir avlyst.