Hovedjobben for E18 Varoddbrua er stanset som følge av koronaviruset. Foto: Statens vegvesen/Anleggsdata AS

Statens vegvesen melder om koronasmitte i egen utbyggingsorganisasjon – stopp for E18 Varoddbrua

– Det er klart dette får store konsekvenser, sier utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen.

Utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen opplyser til Byggeindustrien at utbyggingsdivisjonen foreløpig har ett smittetilfelle av koronavirus på riksvei 4-prosjektet.

I karantene

– For det aktuelle prosjektet er hele byggherreorganisasjonen satt i karantene, opplyser Davik.

Utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen. Foto: Knut Opeide

Han sier at Statens vegvesen nå følger situasjonen tett på hvert enkelt prosjekt og gjennomfører de rutinene som kan gjennomføres. Byggherren er nå påpasselig å selv å ikke være til stede på prosjektene for å spre smitten videre. Alle som kan jobber nå hjemmefra.

– Vi har et påseansvar i forhold til byggherreforskriften, så vi jobber nå med å håndtere dette på en klok måte. Det viktigste vi som byggherre nå kan gjøre er å bli med dugnaden for å unngå smittespredning. Vi tar forhåndsregler ved at møter nå kun gjennomføres digitalt, sier Davik.

Stopp for E18 Varoddbrua

Koronasituasjonen har imidlertid fått konsekvenser for ett stort Vegvesen-prosjekt. Selve hovedjobben for E18 Varoddbrua har stoppet helt opp.

– Dette er et prosjekt hvor utenlandske arbeidere flys ut og inn. Prosjektet er stoppet i samråd med entreprenøren. Det vil være håpløst for arbeidere å bli flydd inn til Norge og bli satt rett i karantene, sier Davik.

Hovedjobben vil stoppe i minimum to uker, men det pågår noen arbeider som håndteres av norske underentreprenører i prosjektet.

I en pressemelding fredag ettermiddag melder Statens vegvesen også at det er redusert aktivitet er E18 Vålerengtunnelen. En annen konsekvens av koronaviruset er at Statens vegvesen utsetter fristen for entreprisen E16 Bjørum-Skaret og trekker anbudet på E16 Kvamskleiva. Det vil bli lyst ut igjen senere.

Ikke smitte hos entreprenører

Statens vegvesen melder fredag formiddag at det ikke er påvist smitte hos noen entreprenører ved de store anleggsprosjektene. Davik fastslår at entreprenørene nå gjør alt de kan for å hindre smitten.

– Likevel er det forventet at det vil komme smittetilfeller etter hvert, og vi forbereder oss på dette. Det vil få ringvirkninger, fastlår Davik.

– Hva skjer hvis det påvises smitte i et prosjekt?

– Da må samtlige som har vært i kontakt med vedkommende i karantene. Konsekvensene vil trolig bli store, og det kan medføre at prosjektet stoppes og utsettes, sier utbyggingsdirektøren.

Vil få konsekvenser for fremdriften

Davik sier Byggeindustrien at det er trolig at fremdriften til Statens vegvesen sin samlede utbyggingsportefølje blir påvirket.

– Det er jeg ganske sikker på. Så vil det nok være noen prosjekter som er enklere enn andre, og som kan rulle og gå, mens det er andre som må stoppe. Dette må vi håndtere etter hvert som tilfeller dukker opp. Nå er det viktig at vi har en god systematikk og kontroll der vi får tilfeller, og håndterer dette raskt, sier Davik.