FHI: Koronautbruddet kan nå toppen i sommer

Koronaepidemien vil trolig nå toppen mellom mai og oktober, før den snur, ifølge en ny risikovurdering fra Folkehelseinstituttet (FHI).

I denne perioden risikerer helsetjenesten overbelastning, heter det i notatet , datert torsdag.

– Vi regner det for sikkert at vi før eller siden får en covid-19-epidemi i Norge. Sannsynligvis starter den for alvor i løpet av våren eller sommeren. Helsekonsekvensene blir store, men vi er usikre på hvor store, skriver FHI i risikovurderingen.

Den er grunnlaget for mange av de dramatiske tiltakene som er innført i Norge de siste dagene. Torsdag varslet regjeringen blant annet at alle skoler, barnehager og høyere utdanningsinstitusjoner skal stenges fra og med torsdag.

Toppen i sommer

Trass i at Norge nå allerede er i full koronaberedskap, vil den tyngste perioden først komme i sommer, konkluderer Folkehelseinstituttet.

– I denne fasen er epidemien i full gang, når etter hvert toppen og snur så, heter det i risikovurderingen.

– Vi gjetter at denne fasen varer gjennom sommeren, skriver FHI.

For to uker siden anslo helsemyndighetene at maks 100 personer ville være smittet i Norge ved påsketider. Det anslaget har vist seg å være helt galt, skriver Aftenposten.

Over 700 smittet

Ifølge VG , som registrerer nye tilfeller av koronasmitte kontinuerlig, hadde over 700 nordmenn fått påvist smitte ved 16-tiden torsdag.

De siste dagene er det oppdaget flere tilfeller av smitte som det ikke har vært mulig å spore.

FHI regner det derfor som umulig å fjerne viruset fra Norge. Det det handler om nå, er å forhindre at svært mange blir syke samtidig, blir det understreket i risikovurderingen.

– Uten tiltak vil en stor del av befolkningen rammes, og toppen av hovedbølgen vil etter disse modellberegningene nås etter noen måneder. Smitteverntiltak vil kunne bremse spredningen noe, avflate toppen og føre til at færre rammes, heter det.