Denne skarpe nedturen møtte Oslo børs mandag morgen. Illustrasjon: Sindre Sverdrup Strand

Frykter permitteringer og ny oljekrise: - Bygg og anlegg faller

Bedrifter innen bygg og anlegg faller på børs mandag, men går mindre ned enn gjennomsnittet. Effektene av koronaviruset Covid 19 og fallende oljepriser kan dog skape stor usikkerhet fremover.

Simen R. Mortensen i DNB Markets. Foto: DNB Markets

Hovedindeksen på Oslo Børs falt tolv prosent da børsen åpnet mandag.

En verdensøkonomi preget av koronafrykt sammenfalt med et brudd i forhandlingene mellom OPEC og Russland om å redusere oljeproduksjonen som svar på lavere etterspørsel under det verdensomspennende virusutbruddet. Da Russland ikke ville gå med på dette, innledet Saudi-Arabia priskrig på olje. Dermed ble fallet i etterspørselen møtt med en kraftig økning i tilbudet, som igjen førte til kollaps av oljeprisen. Dette påvirker spesielt den norske økonomien kraftig.

– Hvis oljeprisen holder seg på dette nivået, vil det ha dramatiske følger for aktiviteten i næringslivet, og da spesielt på Vestlandet, hvor man for ikke så mange år siden opplevde effektene av en oljekrise. Vi kan nå få en reprise av den, advarer Simen R. Mortensen i DNB Markets.

Direktør for analyse i Veidekke, Kristoffer Eide Hoen, er i likhet med Mortensen opptatt av nettopp hvor lenge nedgangstidene varer. Det bestemmer om det er snakk om et blaff eller en ny oljekrise i Norge.

Kristoffer Eide Hoen i Veidekke.

– Når det kommer til koronaviruset har vi forsåvidt de samme spørsmålene og usikkerhetene som alle andre, men vi har ikke ventet særlig effekt i boligmarkedet. Men helgens oljeprisfall gjør saken enda mer uoversiktelig. Vi kan fortsatt få et kortvarig scenario, og da kan både boligmarkedet og entreprenørbransjen gå uberørt fra dette, ja kanskje også komme sterkere ut i andre enden som følge av rentenedgang. Men hvis dette er av en varig kvalitet, er jo spesielt sydvestlandet mest eksponert, sier Hoen.

Forventer rentekutt

Både Hoen og Mortensen trekker frem at nedgangen øker sannsynligheten for rentekutt, og dette kan få positive følger for byggenæringen. Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret trekker også frem rentenivået som det viktigste spørsmålet for byggenæringen i dagene som kommer.

Nejra Macic i Prognosesenteret.

– Vi tror det er stor sannsynlighet for at Norges bank på neste rentemøte 19. mars kutter styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Om vi ikke får et rentekutt, kan konsekvensene bli betydelig negative for de delene av byggemarkedet som er konjunkturfølsomme. Anleggsnæringen er relativt skjermet her, da rundt 80 prosent av etterspørselen kommer fra det offentlige. Også offentlige bygg som undervisningsbygg og helsebygg er langt mer skjermet enn private næringsbygg og bolig. Det offentlige kan øke sin etterspørsel etter bygg- og anlegg som et motkonjunkturtiltak dersom det skulle bli nødvendig. Dette har vi opplevd før, sier hun.

Stor usikkerhet

Noe vi derimot ikke har opplevd før, er Covid 19. DNB Markets-analytiker Simen R. Mortensen mener usikkerheten her kan ha mye å si.

– Vi vet ikke hvor lenge koronaviruset vil vare. Det kan være snakk om seks måneder eller to år, men allerede ser vi permitteringer i hotellbransjen på grunn av viruset. Usikkerhet rundt arbeidsmarkedene har stor effekt på boligkjøperne, og allerede fra neste kvartal kan vi få ordretørke. Offentlige budsjetter vil være uendret, men vi vil snart se svakheter i nyboligsalget hvis folk frykter permitteringer, sier Mortensen.

Analytikeren forteller at bestillingsnedgangen antakelig ikke vil prege byggeaktiviteten før etter ett til to år, men norsk byggenæring er på ingen måte er immun mot de viruspregede bevegelsene i verdensøkonomien.

– På kort sikt vil man merke økte priser på importerte varer på grunn av lav oljepris og kronekurs. Vi vil også merke mangel på leveranser. At det vil bli lavere aktivitet i byggenæringen er veldig sikkert, men aksjene på børs holder seg foreløpig bedre enn gjennomsnittet. Da Oslo børs var ned ni prosent mandag morgen, var Veidekke ned kun tre prosent. Bygg og anlegg faller, men de leder ikke an i fallet, sier Mortensen.

Forsinkelser og kostnadsøkning

Veidekkes sjefanalytiker Kristoffer Eide Hoen forteller at hovedbildet fortsatt er produksjon som normalt i entreprenørbransjen. Men på kort sikt kan det forventes enkelte konsekvenser av produksjonsbegrensninger og svekket logistikk i markeder spesielt hardt rammet av koronaviruset, og sikter da spesielt til Nord-Italia. På lengre sikt, hvis oljepris og kronekurs forblir på et lavt nivå, må næringen belage seg på høyere priser.

– Det er foreløpig ikke noen veldig bekymring rundt koronaviruset og tilgangen på varer. Ut fra det vi vet per nå kan det føre til mindre utsettelser og hindre for fremdrift i enkeltprosjekter med leveranser fra berørte regioner. Men hvis kronekursen står seg, vil det øke byggekostnadene i Norge. Vi importerer mellom ti og 20 prosent av verdiskapingen, og en svak kronekurs vil være kostnadsrivende. En annen side av denne saken er også at regnestykket for utenlandske entreprenører i Norge plutselig endrer seg – og styrke konkurranseevnen til innenlandske entreprenører. Som sagt, vil varigheten ha mye å si her, sier han.