Illustrasjon: Kengo Kuma, Mad Arkitekter og MIR.

Her skal det nye Ibsenbiblioteket ligge

Japanske Kengo Kuma & Associates (KKAA) og Mad arkitekter skal tegne Ibsenbiblioteket etter at flertallet i Skiens bystyre valgte Kulturkvartalet som tomt for byens nye storstue.

De to arkitektselskapene vant arkitektkonkurransen for Ibsenbiblioteket med forslaget Trekrone, tidligere i år.

Nå er det klart at biblioteket skal ligge i Kulturkvartalet.

- Dette er utrolig hyggelig. Nå gleder vi oss til å utvikle prosjektet videre, slik at Skien får et fantastisk folkebibliotek. Vi tror dette prosjektet har potensiale til å bli et formidlingssenter for Ibsen, som vil vekke oppmerksomhet langt utenfor Norges grenser, og gjøre Skien til en destinasjon for litteraturinteresserte verden over, sier ansvarlig for prosjektet hos Mad arkitekter, Torkel Njå i en pressemelding.

Helt siden de to selskapene vant arkitektkonkurransen tidligere i år, har de fulgt spent med på debatten som har gått om valg for tomt for prosjektet.

- Vi ser at dette engasjerer mange i Skien og vi vil gjøre vårt ytterste for å skape et bibliotek og formidlingssenter som byen kan være stolt av i mange generasjoner fremover, sier Njå.

Konseptbeskrivelse av Trekrone

Ansvarlig partner, Yuki Ikeguchi i KKAA, gleder seg til å ta fatt på oppgaven.

- Vår arkitektoniske tolkning av «Sølvåren», som i prosjektet skal synliggjøre Ibsen og hans diktning, innebærer en uavbrutt reise mellom bykjernen og biblioteket, hvor øyeblikk for uplanlagte møter og nye perspektiver oppstår underveis. Ibsenbiblioteket er derfor strategisk utformet med et utvalg av innganger fra alle retninger og i alle nivåer, for å sikre aktive bevegelsesmønstre og naturlige, gode forbindelser. Parken er et av kvartalets store fortrinn. Vårt mål er å knytte parken til byen ved å la parklandskapet senkes ned under biblioteksbygget og åpne seg mot byen på en ny og inviterende måte. Dette grepet gjør at parken, som i dag ligger litt bortgjemt, synliggjøres i bybildet, sier 

Det nye Ibsenbiblioteket skal fungere både som arena for hverdagsaktiviteter og som en ny destinasjon for besøkende og turister, sier arkitekten i meldingen.

Fakta om prosjektet:

Tomt: Skien Telemark Norge

Hovedfunksjoner: Bibliotek, Ibsenutstilling, kafé

Areal: 7760 kvadratmeter

Arkitekt: Kengo Kuma & Associates,

Yuki Ikeguchi, Ansvarlig partner

Marc Moukarzel, Prosjektleder

Jagoda Krawczyk, Nicolas Guichard, Asger Taarnberg,

Carlos Roig Gimenez, Italo Mazzoleni, Tomohiro Matsunaga

Arkitekt, Norge: Mad arkitekter

Torkel Njå, Jens Walter, Monica Bellika Esaiassen, Léo Lesage

Konstruksjon: BuroHappold Engineering

Max Doelling , Peter Konnerup , Jose Allerhand , Daniya Doelling

Rendering: Kengo Kuma & Associates, MIR