Slik mener det danske arkitektfirmaet at den nye Sentrum brannstasjon i Oslo bør bli. Foto: Gottlieb Paludan Architects / NTB scanpixJuryen mener Gottlieb Paludan Architects har besvart konkurranseoppgaven på den beste måten. Foto: Gottlieb Paludan Architects / NTB scanpixNy Sentrum brannstasjon skal bygges i Bjørvika på denne grønne flekken, da dagens Hovedbrannstasjon skal fraflyttes for å bli en del av det nye regjeringskvartalet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

«Glød» vant konkurransen om ny brannstasjon i Oslo

Danske Gottlieb Paludan Architects gikk seirende ut av arkitektkonkurransen for nye Sentrum brannstasjon i Oslo. «Glød» har blant annet fasade i brent tre.

Det kom inn 103 utkast i konkurransen om å få tegne den nye brannstasjonen, som skal bygges nedenfor Havnelageret i Bjørvika.

- Arkitektur skaper tilhørighet, men åpner også for diskusjoner og debatt. Arkitektur gir byen identitet og skaper egenart, og denne konkurransen viser at god arkitektur også kan løse et samfunnskritisk formål. Sentrum brannstasjon er et viktig bygg for beredskapen i Oslo sentrum, sa byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen, som deltok på premieutdelingen, der de ti beste bidragene i plan- og designkonkurransen ble premiert og applaudert.

Etablering av ny brannstasjon i Bjørvika henger sammen med at dagens Hovedbrannstasjonen på Hammersborg skal fraflyttes for å bli en del av det nye Regjeringskvartalet. Dermed er det behov for en ny brannstasjon sentralt i Oslo sentrum. Og med kåringen av dette vinnerbidraget, er en viktig milepæl tilbakelagt.

- Nå venter forprosjekt og kvalitetssikring, før Bystyret skal behandle prosjektet. Målet er å starte byggingen neste sommer, og ha et ferdig bygg i overgangen 22/23, sier administrerende direktør for byggherre Omsorgsbygg, Lars Henrik Bøhler i en pressemelding.

- Det var en krevende juryjobb. Jeg svarte raskt ja til å delta i juryen, for vi er opptatt av hvordan denne stasjonen skal se ut. Samtidig er det viktig at den er funksjonell. Vi har et mål om å rykke ut på 60 sekunder på dagtid og 90 sekunder på nattestid. Da må stasjonen fungere optimalt, sier Jon Myroldhaug, brannsjef i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune i meldingen.

- Vi ble veldig glade for at Omsorgsbygg valgte å gjennomføre en plan- og designkonkurranse. Vi mener denne type konkurranse får frem det beste i arkitektene og sånn sett bidrar til innovasjon, sier Kai Reaver fra i Norske arkitekters landsforbund, som var jurysekretær.
Vinneren selv var også godt fornøyd.
- Vi gleder oss over å kunne jobbe med funksjonell hverdagsarkitektur så sentralt i Oslo. Det er spennende å finne rett balanse mellom funksjon, estetikk og et bybygg. Vi ser frem til samarbeidet med Omsorgsbygg, sier Jesper Gottlieb fra vinnerfirmaet.

Juryen ble ledet av eiendomsdirektør i Omsorgsbygg Olav Alme, som fikk æren av å dele ut premiene sammen med byråd Evensen. Med seg i juryen hadde han prosjektdirektør Bjørn Kjærnes og utbyggingsdirektør Leif Tore Hanssen fra Omsorgsbygg, Jon Myroldhaug fra Brann- og redningsetaten, samt de eksterne arkitektene Amund Gulden og Stine Bjar.

– Forslaget benytter fasade av brent tre, bygget har en trekonstruksjon, og det legges opp til gjenbruk av betong til oppstillingsplassen. Utstrakt bidrag av naturlig lys inn i oppholdsarealer reduserer behov for kunstig belysning. Det er også lagt opp til oppsamling av regnvann til bruk i toaletter og i vaskehallen, skriver juryen.

Førstepremien er 400.000 kroner. Også en rekke andre forslag premieres.