Tormod Lien fra Svanemerket.

Nå skal kravene til svanemerkede boliger og formålsbygg strammes inn

For å bidra til stadig mindre miljøbelastning, strammer Svanemerket jevnlig inn sine 61 bransjekrav. Nå har turen kommet til bygg og boliger. Målet er å lansere de nye kravene i 2021.

Det skal allerede være bygd mer enn 12.000 boenheter med Svanemerket og mer enn 22.000 er under bygging i hele Norden. I tillegg er det bygd noen få skoler, barnehager og svanemerket med det populære miljøstemplet.

Svanemerket skriver på sine hjemmesider at « En svanemerket bolig eller bygning tar hensyn til miljøet gjennom hele byggeprosessen fra råvare til ferdig hus, med særlig vekt på forebygging av fuktskader og avfallshåndtering. Huset tilfredsstiller strenge krav til råvarene, til energieffektivitet og til materialene. Særlig er det strenge krav til helse- og miljøskadelige kjemikalier. Trevirket i et svanemerket hus kommer fra bærekraftig drevet skog, det vil si skog vi kan fortsette å høste av i all fremtid. Et svanemerket hjem eller et formålsbygg er bygget for best mulig innemiljø og bokvalitet med minst mulig miljøbelastning.»

- Nå ønsker vi innspill fra bransjen på hva slags krav vi bør styrke, og hva slags krav vi bør legge til. Det sier seg selv at klima og sirkulær økonomi er områder vi vil diskutere. Samtidig ser vi at kunnskapen om miljø- og helsefarlige stoffer stadig blir større, og at problemene med forgiftning av både det indre og ytre miljø ikke er løst. I tillegg vil vi vurdere om det skal være mulig å sertifisere andre bygningstyper med Svanemerket. Vi vil invitere bredt til et innspillseminar i løpet av våren, sier markedsrådgiver Tormod Lien i Miljømerking Norge i en pressemelding.

Gjeldende kriterier er allerede revidert to ganger og versjon 3 av kravene for

«Svanemerking av Småhus, leilighetsbygg, barnehager og skoler» har vært på markedet siden mars 2016.