Koronaviruset påvirker også byggenæringen

Det mye omtalte koronaviruset rykker nærmere. Samtidig ser vi at både utbruddet og ikke minst frykten for hva viruset kan føre til berører oss i stadig større grad. Dette vil definitivt også kunne slå inn og påvirke byggenæringens virksomheter og aktivitet.

Det første smittetilfellet i Norge ble påvist onsdag, og torsdag ble flere bekreftet smittet og enda flere satt hjemmekarantene. Selv om vi her hjemme ikke foreløpig direkte er hardt rammet, begynner følgene av det verdensomspennende viruset å påvirke oss i stadig større grad. Det er restriksjoner på ulike måter på hvor man bør reise, og man frykter nå selvsagt for både for forretningsreiser og ferieplanene. For byggenæringen vil viruset, og da spesielt frykten for følgene ramme på flere måter. Utbruddet, som har rammet Kina i størst grad så langt, får følger, på både kort og lengre sikt. Som alle vet produseres stadig flere av våre produkter, og ikke minst komponenter til ulike produkter og systemer, i det kinesiske markedet. Dette kan være komponenter som er viktig for en lang rekke ulike byggevarer, og ikke minst systemer som stillaser, bolter, deler til maskiner og utstyr. Som regel har man noen lagerkapasitet på denne typen varer, men dette vil raskt endre seg om dagens situasjon vedvarer eller eskalerer. Dermed vil vi snart kunne merke direkte konsekvenser av dette. Byggeindustrien kunne nylig fortelle om hvordan situasjonen påvirker maskinprodusenten AMV i Flekkefjord, som også har en betydelig virksomhet i Kina. De beskriver ikke situasjonen som dramatisk, men at man selvsagt nå merker dette.

Lignende situasjoner og konsekvenser finnes det mange av, og når det nå går noe tid, vil dette kunne slå hardt inn også på byggenæringen. Ettersom viruset nå også ser ut til å spre seg til en rekke Europeiske land, vil selvsagt situasjonen bli ytterligere forverret. Norge er helt avhengig av handelen med resten av verden, og ikke minst Europa, både når det gjelder eksport og import – noe som selvsagt også da vil slå inn på byggenæringens virksomhet. Byggenæringen er i stor grad i dag lokal business, men vi er likevel i stor grad avhengig av både varer, og etter hvert også tjenester, fra utlandet. Det er dermed verdt å følge utviklingen nøye, noe næringens virksomheter som vil kunne bli påvirket av situasjonen også helt sikkert gjør.

Det arrangeres hele tiden også både større og mindre messer rundt og i hele verden som er rettet inn mot bygg, anlegg og eiendom. Det står flere store messer for døren, og det er stor sannsynlighet for at flere av disse vil bli påvirket.

Det er selvsagt også slik at viruset nå i relativt stor grad påvirker hele det globale finansielle markedet. Både børsene og oljeprisen faller. Dette vil dermed kunne slå inn på hele den økonomiske utviklingen, som selvsagt da også vil kunne påvirke etterspørselen etter flere av byggenæringens tjenester, på noe sikt. Dette vil kunne slå inn på både næringsbyggmarkedet og etter hvert også boligmarkedet om situasjonen blir langvarig. Forhåpentligvis får man snart kontroll over det som nå skjer, men det er i dag helt uvisst hvordan dette nå vil utvikle seg videre.