Hard priskamp om Marienlyst

Onsdag ble det kjent at Ferd investerer flere milliarder kroner gjennom kjøpet av NRK-tomten på Marienlyst, og blir dermed en enda tyngre aktør i byggenæringen. De må ut med minimum 3,75 milliarder kroner for kremtomten i hovedstaden.

Det skal ha vært hard priskamp helt inn til døren. OBOS var med helt inn, men Daniel Kjørberg Siraj sier til Byggeindustrien at prisen ble for høy og at de dermed ikke kunne være med og toppe budet fra Ferd. Med dette tar dermed Johan H. Andresens investeringselskap en nytt stort innhugg inn i byggenæringen, og det er en enorm utvikling som nå etter hvert skal settes i gang på Marienlyst. Dette er også et ledd for Ferd om å bli en betydelig eiendomsaktør i Oslo i tiden fremover.

Hele området er på 85 mål, og Ferd og samarbeidspartner Snøhetta ser store mulighet i å skape en helt ny bydel. Det skal her etableres en rekke boliger samt flere nærings- og flerbruskbygg, og man har ønsker om å inkludere kunnskapsmiljøene rundt på en tett måte. Helt hvordan resultatet blir til slutt vet man ikke. Nå skal prosjektet knas videre og det skal selvsagt gjennom ulike reguleringer og godkjenninger før det ferdige konseptet kan realiseres. Dette vil også være med på å bestemme den eksakte sluttsummen. Her blir det selvsagt avgjørende hvor mange boliger som kan realiseres, og som da også vil være med å justere prisen. Blir det rom for mange boliger vil prisen bli enda høyere. «Maksprisen» skal ligge på rundt fem milliarder kroner. At vi dermed snakker om en betydelig sum er hevet over enhver tvil.

Ifølge Aftenposten kjøpesummen nå på en snittpris for tomten på 44.000 kroner per kvadratmeter. Dette er altså før spaden settes i jorda, grunnarbeidene starter, infrastrukturen er på plass og selve byggene skal realiseres. Hva sluttprisen da til slutt blir er ikke godt å si, men vi kan trygt slå fast at dette blir dyrt. Boligene som da skal bygges vil ligge i et høyt prissjikt, og det skal bli spennende å se hvilke kjøpegrupper som vil få muligheter til å bosette seg i området. Nå er det for så vidt ikke billig noen steder å kjøpe seg inn i nye prosjekter i hovedstaden, men her må man nok regne med å punge ut en del ekstra i forhold til de fleste andre utbyggingsprosjekter. Så skal man nok også lete lenge etter en finere beliggenhet.

Det har også vært stor kamp om å sikre seg denne tomten, og flere aktører har vært med på ulike nivåer i prosessen, noe som i seg selv har vært med å pushe prisnivået. Det er veldig sjelden slike muligheter dukker opp med en beliggenhet som dette, og kanskje dukker aldri en tilsvarende sjanse opp igjen. Det er derfor forståelig at man vil strekke seg langt for å få en bit av denne kaka. OBOS sier de ikke hadde mulighet med sitt konsept å bli med videre, blant annet på grunn av at de hadde lagt inn i sine planer at deler av utbyggingen skulle skje gjennom sin bostartmodell. Da kunne ikke tomteprisen man landet på forsvares.

Denne prosessen innebærer også en milepæl for rikskringkasteren. Nå skal NRK på flyttefot, og målet er at salgssummen skal dekke både kjøpet av tomt, byggingen av nye lokaler med all teknisk infrastruktur og selve flytteprosessen. Det bør kjøpesummen også kunne dekke. NRK er en stor organisasjon som trenger mye plass og en krevende infrastruktur, men minimum 3,75 milliarder er mye penger, også i en slik sammenheng. Det er mange som ønsker at NRK skal etablere seg i sitt lokalområde, men det er ennå ikke bestemt hvor dette skal bli, men en avgjørelse her er nok ikke langt unna. Planen er at avtale om kjøp av tomt skal på plass i inneværende år.