Skoklefall omsorgsboliger

På Nesodden har Asker Entreprenør bygget Skoklefall demens- og omsorgsboliger for Nesodden kommune. Godt samarbeid og gode løsninger har gjort sitt til at prosjektet er ferdig flere måneder tidligere enn planlagt.

Fakta

Sted: Nesoddtangen

Prosjekttype: Omsorgsboliger

Bruttoareal: 4.320 kvadratmeter

Byggherre: Nesodden kommune

Totalentreprenør: Asker Entreprenør

Kontraktssum uten merverdiavgift: 136 millioner kroner

Arkitekt: Common Ground

Landskapsarkitekt: In Situ

Rådgivere: RIB: Bright l RIVA: Union Consult l RIBr: Roar Jørgensen l RIVA og RIAKU: Cowi l RIE: Kreativ Elektro l RIByfy: Sweco l RIV: Randem & Hubert og Larmerud Rørservice l RIG: Stokkebø Competanse

Underentreprenører og leverandører: Tømrer og himlinger: Foss Bygg l Landmåling: Solli & Hoff Oppmåling l Grunnarbeid: BA Anlegg l Bæresystem prefab: Contiga l Betong: Engebretsen Mur og Betong l Elektro: Kreativ Elektro l Rørlegger: Larmerud Rørservice l Ventilasjon: Randem & Hubert l Fasadeelementer: Jatak Are Brug l Tømmer klimavegger montasje : Byggteknikk l  Utvendig tømrer/balkonger: Vitasbygg l His: TKS l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Dører: Daloc l Taktekking: Tecta Tak l Solskjerming: Consol l Brannsikring: Firesafe l Kjerneboring: Mimax l Blikkenslager: Follo Tak og Vedlikehold l Maler og gulvbelegg: Rakkestad Malerkompani l Lås: Bravida Lås og Kreativ Elektro I Baderomskabiner: Probad I Baderomsinnredning: Bano

– Vi har bygget to separate bygninger for Nesodden kommune. Det nederste bygget, som vi kaller for bygg B, inneholder 28 ettromsleiligheter for demente. Hele bygget er tilpasset deres bruk og behov, både leiligheter, og fellesrom med stuer og kjøkkener. I tillegg er det en del kontorarealer, forklarer prosjektleder Tore Jan Rønning i Asker Entreprenør til Byggeindustrien.

- Bygg A består av 15 omsorgsboliger med toromsleiligheter, men inneholder også noe administrasjon for hjemmebaserte tjenester, legger han til.

– Har dere gjort noen spesielle tiltak med tanke på at dere har bygget for demente?

– Vi fikk en del lærdom som vi ikke hadde, og det er gjort en del tiltak. Blant annet er alle minikjøkken stengt i en nisje med låsbare dører, for at beboerne ikke skal ha fri tilgang til kjøkkenet. Det er gjort en del inngjerding, og så er det tette tretrinn i alle utvendige trapper i stedet for gittertrinn. Det er lagt i mye i variert fargebruk, slik at de kjenner seg igjen i soner og avdelinger, svarer Rønning.

Kommunen eier også nabobygget hvor de jobber med multihandikappede, men det har ingenting å gjøre med de to byggene Asker Entreprenør nå har satt opp.

Parallell bygging

Selve byggingen startet i slutten av oktober i 2018. Først måtte det hugges ned et betydelig antall kubikkmeter skog der hvor selve byggene skulle komme. Kommunen har også vært tydelige på at de ville beholde mest mulig skog rundt byggene, og det har entreprenøren lykkes godt med.

– Vi har skutt ut og håndtert 12.000 kubikkmeter fast fjell. Det er helt tradisjonell fundamentering på oppfylt fjellgrunn, med punkt- og stripefundamenter, sier prosjektlederen.

Asker Entreprenør valgte tidlig å bygge begge byggene parallelt. Dette var ikke den opprinnelige planen, men dukket opp som en mulighet når de kom i gang.

– Vi så muligheten i forhold til hvordan det så ut her. Så hadde bæresystemleverandøren den nødvendige kapasiteten i forhold til både produksjon og montasje. Med forholdsvis enkle fundamenteringsarbeider valgte vi å gå for parallell bygging, forteller Rønning.

Han understreker at mye av det resterende byggeriet har vært veldig tradisjonelt. Gulv på grunn, bæresystem i stål og hulldekker og prefabrikkerte betongvegger som leilighetsskiller.

Rask byggetid

– Vi valgte prefabrikkerte klimavegg elementer fra Jatak. Det er faktisk en av flere suksesskriterier på dette prosjektet, kanskje det viktigste, og årsaken til at vi faktisk er ferdige tre måneder før vi skal overlevere. Det var veldig bra, understreker Rønning.

Han forteller at dette gjorde at de fikk et tett bygg på mye kortere tid enn om de skulle gått for tradisjonelle klimavegger. Dessuten var elementene klargjort for ventilasjon og solskjerming. I tillegg var det ikke noe problem å oppnå det ønskede passivhuskravet når alt var forberedt på fabrikk. Lekkasjetallene er gode.

Man valgte også prefabrikkerte baderomskabiner i betong, og Rønning mener at disse er svært egnet til denne type bygg. Spesielt med tanke på alt utstyret som må monteres på veggene av hjelpeutstyr.

Mange dører

– I tillegg er det mange dører med mange krav. Det var et lite forskningsprosjekt å komme i mål med alle behov, særlig på B-bygget i forhold til rømning og tilbakerømming. Vi har også et ganske avansert låssystem kalt SMART air, og det har blitt veldig bra. Det er mange dører i forhold til antall kvadratmeter, poengterer prosjektlederen.

Rønning legger hele ikke skjul på at det har vært krevende logistikk, varetransport og parkering på tross av at man er langt fra bykjernen.

Noe som ikke har vært krevende er samarbeidet innad i prosjektet.

– Dette er nok kanskje et av de hyggeligste og mest effektive prosjektene jeg har hatt. Det har vært utrolig bra samarbeid, og veldig mye vilje og kunnskap, forteller den erfarne prosjektlederen.

Han skryter også av byggherren, Nesodden kommune, og kaller det en svært behagelig byggesak.

Resultatet har også blitt bra. Byggene fremstår som forseggjorte, og tilpasset sin bruk. Ved at man har beholdt mye av skogholtet overfor prosjektet, rammer man også inn byggene på en fin måte. Både demens- og omsorgsboligene har vært sitt utendørs atrium, som også vil gi en enkel og trygg tilgang til friluft for de eldre beboerne.


Flere prosjekter