Gina Marie Qvale i Rambøll sitter i styringsgruppen for konferansen. Foto: Niklas Øymo/Filter Studio

Gina Marie Qvale: - Er bærekraft nok?

Hva er egentlig bærekraft for BAE-næringen? Unge i bransjen er bekymret for at begrepet ikke er tydelig nok.

Nettopp dette er temaet for konferansen Fremtidens ledere som arrangeres av SAMMEN2020 i mai.

Det var tilbake i 1987 lederen for verdenskommisjonen for miljø og utvikling i FN, Gro Harlem Brundtland, lanserte begrepet bærekraft. Meningen var at man skulle forvalte ressursene på en måte som ikke ødelegger for fremtidige generasjoner. Gina Marie Qvale (29) i Rambøll, som sitter i styringsgruppen for konferansen, stiller seg spørsmålet om begrepet bærekraft er nok i dag.

– Bransjen er enige om at det er behov for å konkretisere begrepet slik at vi kan sette oss klare mål for hvordan vi skal forvalte ressursene bedre. For å få en felles forståelse for hva bærekraft innebærer, må vi se det fra ulike synsvinkler, hente inspirasjon fra andre næringer og fra mennesker som har tenkt utenfor boksen, sier Qvale i en pressemelding.

12. mai 2020 skal Qvale sammen med styringsgruppen, som består av Fredrikke Rønsen, Kjersti Røssland, Kirsten Syvertsen og Martin Brandsdal, arrangere konferansen Fremtidens ledere for BAE-næringen SAMMEN2020. Her skal de samle 200 lederspirer på Evolve Arena i Lillestrøm. Målet er å skape mer engasjement om bærekraft blant fremtidens ledere.

– Målet for konferansen er å inspirere, engasjere og motivere til å bli enda mer forberedt på hva fremtiden krever. Kan vi forbruke mindre og forvalte bedre? spør Qvale.

For unge, av unge
Konferansen for unge fremtidige ledere er en del av fellesprosjektet SAMMEN2020, et samarbeid mellom bransjeforeningene BNL, Arkitektbedriftene i Norge, NELFO, Norsk Eiendom, Virke Byggenæringen, NBEF og RIF.

De viktigste punktene for initiativet er naturlig nok bærekraft, samt å sikre trygge arbeidsplasser og gjøre BAE-næringen mer attraktiv for unge talenter.

Styringsgruppen for konferansen er satt sammen av unge representanter fra flere aktører ; entreprenør, rådgivende ingeniør, arkitekt og produsent. D et er Rønsen i Veidekke og Qvale fra Rambøll som skal lede konferansen.

– Foredragsholderne som kommer denne dagen skal snakke om deres reise og visjon for hvordan vi kan arbeide målrettet og helhetlig for å bidra til å løse utfordringer knyttet til klima, samfunn og økonomiske forhold i fremtiden, samt hvordan dette påvirker vår bransje, sier Qvale.

I tillegg vil ungdomspolitikere stille for å diskutere og debattere bærekraft i BAE-næringen.

– De er tross alt fremtidens ledere i politikken. Dersom vi får til et godt samarbeid nå, vil det legge et godt grunnlag for hva vi kan få til fremover. Vi har nå kartlagt hvilke foredragsholdere vi ønsker oss, og har kontaktet flere av dem. Vi har fått flere bekreftelser, men enn så lenge kan vi ikke avsløre line up-en. Helt på slutten av dagen vil vi ha en skikkelig godbit av en foredragsholder, sier Qvale i meldingen.

200 plasser
Qvale er i dag utleid til juridisk avdeling hos Fornebubanen, der hun jobber med grunn- og rettighetserverv. Hun er også utviklingsleder for sin divisjon i Rambøll, styreleder i Ung i RIF, har en observasjonsrolle i RIFs hovedstyre, i tillegg skal hun lede første dag av Byggedagene 2020 s ammen med Thea Backe Jansen.

Frem mot 12. mai skal Qvale og medarrangørene spikre resten av programmet.

De 200 plassene fordeles etter førstemann til mølla-prinsippet. D eretter vil det være en seleksjonsprosess, for å sikre deltakere fra de ulike selskapene.

– Det er viktig for oss at vi har et mangfold blant de oppmøtte. Fremtidens ledere i BAE-næringen består ikke utelukkende av arkitekter eller sivilingeniører, men av folk med ulike utdanninger og bakgrunner. Personlig tror jeg denne konferansen blir gøy og inspirerende, der unge fra hele landet er invitert, sier hun.

Qvale mener at konferansen vil bli en viktig arena for å inspirere og engasjere andre unge i bransjen.

– Gjennom helhetstankegang, god forvaltning og samarbeid kan vi utvikle en framtidsrette t kurs for BAE-næringen. Vi har et ansvar, og det skal vi ta på alvor, sier Qvale.