Holmen godsterminal. Foto: Anne Mette Storvik / Bane NOR

Bane NOR justerer planene for Holmen godsterminal

Etter innspill fra godsaktørene foreslår Bane NOR å nedjustere utbyggingsplanene for Holmen godsterminal.

Det skriver Bane NOR i en pressemelding torsdag.

– Vi ser fortsatt behov for å utvikle Holmen godsterminal, men våre investeringer må stå i stil med markedsbehovet. Ved å tilpasse utbyggingsplanene for Holmen kan vi gjøre en betydelig besparelse og samtidig opprettholde tilstrekkelig kapasitet for den forventede veksten i godstrafikken, sier Oskar Stenstrøm, godsdirektør i Bane NOR.

Bane NOR skal ruste opp godsterminalen for fremtidig vekst, samt tilpasninger for bilhåndtering fra Brakerøya, hvor jernbanen må vike for byggingen av nytt sykehus, heter det i pressemeldingen. Men jernbaneutbyggeren har nedjustert planene etter bekymringsmeldinger fra næringen i 2017 og 2019 om de opprinnelige utbyggingsplanene for godsterminalen.

I all hovedsak ankommer ikke vognlast sjøveien, slik tilfellet er for containere, bilimport og bulk, skriver Bane NOR i meldingen. Derfor er ikke behovet for vognlasthåndtering på Holmen så stort som tidligere antatt.

Modernisering av Holmen godsterminal er berammet i en avtale mellom Jernbanedirektoratet og Bane NOR. I utgangspunktet er det godsnæringens forventede aktivitet og volumer som definerer behovet for jernbanetransport, og dermed hvor stor fornyelsen på Holmen bør være.

Dette behovet må likevel vurderes i lys av andre faktorer som fremtidig kapasitet på jernbanen og veinettet i området, tilgjengelige arealer på dagens og fremtidig terminal samt lengde på byggeperioden og konsekvenser denne har for godsselskapene, skriver Bane NOR.