Konsernsjef Jimmy Bengtsson i Veidekke. Foto. Bård Gudim

Veidekke tror på godt samarbeid med nye Veidekke Eiendom-eiere

Veidekke er sikre på at deres entreprenørvirksomhet fortsatt vil bli en viktig leverandør for Veidekke Eiendom etter den planlagte utskillelsen.

Da Veidekke la frem tall for fjerde kvartal og hele 2019 tirsdag handlet mye av praten på pressetreffet om hva som vil skje når den annonserte utskillelsen av Veidekke Eiendom kommer.

Planen, som ble presentert i fjor, er fortsatt at utskillelsen skal skje i løpet av årets første halvår.

Konsernledelsen er tydelige på at de jobber med to veier uavhengig av hverandre, børsnotering og salg. Samtidig er de sikre på at de vil få mye å gjøre for det nye selskapet.

Selvtillit som bygger og utbygger
– Vi tror veldig tydelig at vi vil forbli en kjempegod boligbygger i Oslo for eksempel for Veidekke, OBOS og Selvaag. Vi er sterke for Veidekke, men like sterke for andre. Det blir ikke borte over natten, sier konserndirektør for prosjektutvikling i Skandinavia, Jørgen Wiese Porsmyr i Veidekke til Byggeindustrien.

– Tror dere det blir noe forskjell på samarbeidet om det blir børsnotering eller salg?

– Det er blant de tingene vi vil kartlegge, men vi tror prinsipielt at vi skal ha selvtillit som utbygger og selvtillit som bygger, svarer Porsmyr.

Samtidig er både han og konsernsjef Jimmy Bengtsson krystallklare på at de vil selge eiendomsvirksomheten som en enhet, og ikke dele den opp i mindre enheter. De begrunner det med at de har vist styrke i de syv største geografiske områdene i Skandinavia, og at det har vært en viktig del av suksessen til Veidekke Eiendom.

Mål om 3,0 til 3,5 prosent margin
Resultatene i fjerde kvartal og for året er preget av nedskrivninger, som primært stammer fra et par prosjekter i den svenske anleggsvirksomheten, og kostnader til restruktureringen som har pågått en stund.

En viktig del av dette er å bli et mer kapital-lett selskap, altså å redusere kapitalbindingen. Utskillelsen av eiendomsvirksomheten er en viktig del av dette, men også på anlegg har man satt seg som mål om å binde opp mindre kapital i maskiner. Men uten at det skal gå utover virksomheten.

– Vi ser på mer kapitaleffektive løsninger. Både utnytte det vi har bedre, og se på alternativer til å kjøpe maskiner. Vi har også startet et klart bedre samarbeid mellom Veidekke Norge og Veidekke Sverige. Nå er det betydelige flere maskiner fra den norske delen som befinner seg i Sverige, sier Bengtsson.

Veidekke har satt seg som mål om en driftsmargin på 3,0 til 3,5 prosent i 2020. Det målet holder de fast på.

– Når skal dere opp på en margin på fem prosent igjen?

– Det vi kommuniserer nå er at vi holder fast på målet for 2020 for entreprenør- og industrivirksomheten, som er 3,0 til 3,5 prosent margin før skatt. Så har vi mange interne enheter som er på fem prosent eller bedre . Vi ser rundt oss i omverden at det er mange andre bransjeaktører som er der. Målet er å få hele Veidekke til å leverer det på en og samme gang. Det kommer ikke til å skje i 2020, men vi har ikke sluttet å sikte på det. For det er fullt mulig, svarer Bengtsson.