<p>Theodor Freidher Hamm i aksjon under en av øktene i Furuset Forum. Etter morgentreningen er det videre tre t-bane-stopp til Tveita og byggfag på Hellerud videregående skole. I bakgrunnen venter Thomas Dammen på at det skal bli hans tur.</p>Det er Glenn Johnsrud som tok initiativet til hockeylinja på Hellerud videregående skole.Theodor Steen-Guldbrandsen fyrer avgårde en puck mot målvakt Oscar Malkjærn. Treningene i Forum blir brukt til å terpe detaljer man ikke alltid har like god tid til på istreningene med lagene sine.Thomas Heie Larsen (t.v.), Theodor Freidher Hamm og Theodor Steen-Guldbrandsen får vurdert arbeidet sitt av byggfaglærer og hockeytrener Glenn Johnsrud.Kenneth Larsen (t.h.) har hovedansvaret for hockeybiten når elevene er i Furuset Forum.

Hockeylærlingene - kombinerer ishockey og byggfag

Dette skoleåret har tolv unge hockeyspillere kombinert ishockey og byggfag på Hellerud videregående skole i Oslo. Neste år plukker trolig enda flere opp kølle og hammer, for tilbakemeldingene fra skole, elevene og idretten er gode.

– Det er en ny opplevelse. Det var litt slitsomt i starten, men vi har vent oss til det. Det er mye mer trening enn vi er vant med, men også morsommere, sier elevene Theodor Freidher Hamm og Theodor Steen-Guldbrandsen til Byggeindustrien.

Denne artikkelen er hentet fra Byggeindustrien nummer 2-2020.

Begge to går første året på byggfag på Hellerud videregående skole. I tillegg spiller de ishockey i henholdsvis Vålerenga og Manglerud Star. De har også spilt med flagget på brystet i løpet av skoleåret på U-17-landslaget, og Hamm er i tillegg tatt ut i den siste norske U18-troppen.

Sammen med de ti andre elevene har de en litt annen skoleuke enn mange andre. To ganger i uka samles de i Furuset Forum, og to ganger har de fys-trening på Hellerud. Alt samtidig som de tar byggfag på Oslo-skolen.

– Jeg tror vi får bruk for dette senere i livet. Jeg synes det er gøy, og jeg passer nok bedre som tømrer enn å sitte på skolebenken, sier Steen-Guldbrandsen.

Fullverdig fag

Dette var også kongstanken til lektor og tidligere hockeyspiller i Lørenskog, Glenn Johnsrud ved bygg- og anleggsteknikk på Hellerud.

– For noen år siden ble jeg kontaktet av Norges ishockeyforbund fordi de hadde fått med seg at jeg mente noe om både ishockey og yrkesfag. Jeg skrev et notat om det med muligheter for hvordan det kunne legges til rette for det. Det skulle mye tydeligere inn i ishockeyforbundets strategiske plan at det skulle legges til rette for yrkesfaglig utdanning og ishockey, og det ble enstemmig vedtatt på tinget, forteller han.

Johnsrud tenkte med en gang på hvordan man kunne legge til rette for dette på sin egen skole, og skolens ledelse var positiv. Men byggfaglæreren var også opptatt av at elevene skulle få en fullverdig utdanning også utenfor isen, uten at man skulle ta snarveier.

– Jeg har hørt om eksempler andre steder hvor de har prøvd på dette, og da har elever som har vært med på ishockeybiten, bare fått tre timer i et fem timers fag. De skal vurderes på lik linje med de som har fem timer. Da blir det litt urettferdighet, litt misunnelse og det kan fort bli noen konflikter. Det jeg tenkte kunne være lurt da, var at vi tar i bruk faget yrkesfaglig fordypning. Der skal de fordype seg i kompetansemål eller kunne ta elementer fra studieforberedende utdanningsprogram, og et av elementene der er toppidrett. Derfor har vi brukt yrkesfaglig fordypning i tillegg til kroppsøvingstimene. Vi tenker at det vi driver med i sporten her, er nok til at vi kan vurdere elevene i kroppsøving, legger han til.

Det betyr at elevene, innenfor handlingsrommet som allerede finnes, kan bruke åtte timer til sporten hver uke, og samtidig ta en fullverdig yrkesfaglig utdanning.

Unikt tilbud

Hellerud-rektor Arnfinn Stautland understreker at også andre offentlige videregående skoler i Oslo legger til rette for å kunne drive med idrett. Det som er spesielt på Hellerud, er at det skjer i skolens regi.

– Vi har fått veldig positive tilbakemeldinger. Vi har fått økonomisk støtte til dette, og håper på å få det videre også. Uttalt ønske i den såkalte yrkesveien er at man skal kunne kombinere yrkesfag og idrett. Men det er skolen som er viktigst, sier rektoren.

– Vi er opptatte av at dette er bygg- og anleggsteknikk med toppidrett ishockey, det er ikke topp-
idrett ishockey med byggfag. Den biten der er litt lettere for gutta å skjønne så lenge jeg har dem både i toppidrett og i byggfag, skyter Johnsrud inn.

Han legger heller ikke skjul på at garderobekulturen fra ishockeyen både bygger lag på isen og gir spillerne egenskaper som er viktig i arbeidslivet.

Hellerud er heller ikke alene om å tilby ishockey som en del av videregående. Både privatskolene Wang og NTG har solide hockeytradisjoner, men den største forskjellen er at tilbudet på Hellerud er gratis og at det retter seg mot yrkesfag.

– Dette kan være et alternativ for de som kanskje ikke har mulighet eller økonomi til å komme inn på de private idrettsskolene. Det at vi bygger samfunn er helt i tråd med det vi kaller Hellerud-ånden. At vi har et tilbud om ishockey på en offentlig skole er unikt. Samtidig går halvparten av alle norske elever på videregående yrkesfag, så det burde være et marked for dette, sier Stautland.

Helhetlig opplegg

Det sportslige tilbudet er heller ikke å kimse av. Skolen har hentet inn tidligere norgesmester, eliteserietrener og nåværende Lørenskog-trener Kenneth Larsen som hovedansvarlig for hockeydelen. Han er veldig godt fornøyd med det første året.

– Dette fungerer veldig bra. Vi er i samråd med klubber på hvor mye de skal trene. Her driver vi med mer detaljtrening, slik at de får trent på det de kanskje ikke får tid til i klubbene, sier han.

– Gutta har stått på. Det er en økning i treningsmengde på 30 til 40 prosent i forhold til det de er vant til. De har taklet mengden bra. Og når Glenn både er på skolen og i hockeybiten, gjør det sånn at det er en helhet i det, legger treneren til.

Nylig hadde Hellerud informasjonsmøte om neste år, og det virker som om stadig flere klubber og spillere har fått opp øynene for tilbudet. Fra neste år utvider også skolen tilbudet, slik at man også kan kombinere studiespesialisering og ishockey.

PS! Også i Stavanger har de en lignende linje hvor man kan kombinere byggfag og toppidrett ishockey.