Utbyggingen består av 63 leiligheter på totalt 8.000 kvadratmeter, et kjøpesenter på 8.000 kvadratmeter samt et underjordisk parkeringsanlegg på 8.000 kvadratmeter.F.v. Arslan M. Irshad (NTNU), Peder Hammeren (HENT), Kasper Evensen (HENT), Mårten Hatteberg (Naboen) og Yngvar Dalen (Naboen).Det boret 18 energibrønner.Det boret 18 energibrønner og varmepumpene ble koblet til så snart det var praktisk mulig.Det boret 18 energibrønner og varmepumpene ble koblet til så snart det var praktisk mulig. Deretter kom Naboen inn med sine løsninger som gjør det mulig å ta i bruk varmekilden i byggeperioden.Et av varmeaggregatene i bygget.Utbyggingen skjer i en totalentreprise for byggherre Røa Sentrum. Kontrakten har en verdi på cirka 360 millioner kroner.

HENT og Naboen bruker energibrønner til byggvarme

På Røa i Oslo er HENT i ferd med å bygge et stort kombinasjonsbygg, og her har de sammen med utleieselskapet Naboen tatt i bruk energribrønner som skal bli den permanente varmekilden i byggene som oppvarmingskilde under hele utbyggingsperioden.

– Å ta i bruk energibrønnene som skal brukes som varmekilde i det ferdige prosjektet også til oppvarming under byggeperioden er noe jeg har tenkt på og prøvd å få til over en lengre periode. Sammen med HENT og byggherren Røa Sentrum fikk vi gjennomslag for denne løsningen på Røa Torg. Dermed får vi en løsning med utslippsfri byggvarme under hele byggeperioden, sier en fornøyd Yngvar Dalen, avdelingsleder byggvarme i Naboen. Det var anleggsleder Peder Hammeren og arbeidsleder Kasper Evensen i HENT som sammen med Dalen fikk på plass denne løsningen på det store utbyggingsprosjektet i Oslo vest.

– Løsningen har fungert helt utmerket. Det har ikke vært en eneste driftsstans, og anlegget har gitt en jevn fin varme, som attpåtil er utslippsfri, forteller Hammeren og Evensen.

– Dette er noe også jeg har ønsket å kunne ta i bruk i lengre tid. Løsningen er i utgangspunktet ganske enkel, men vi har vært avhengige av å ha en byggherre som ønsket å gå for denne løsningen. Her har vi det, og når vi se hvor godt dette fungerer, er jeg overbevist om at dette vil bli standarden fremover. Det vil muligens komme krav om å ta bruk energibrønn-mulighetene også i byggeperioden, legger Hammeren til.

18 energibrønner
På Røa Torg har totalentreprenør HENT boret 18 energibrønner, med en snittlengde på rundt 300 meter. Dette ble gjort før bunnplaten ble støpt, og varmepumpene ble koblet til så snart det var praktisk mulig. Deretter kom Naboen inn med sine tilkoblingsløsninger, varmeledninger og varmeaggregat som gjør det mulig å ta i bruk denne varmekilden under hele byggeperioden.

De har nå kjørt anlegget uten stans siden mai i fjor.

– Dette er i utgangspunktet ikke komplisert, man må bare se mulighetene og velge å gå for dem, legger Dalen til. De mener dette vil bli fremtidens oppvarmingskilde på mange byggeplasser fremover, spesielt der fjernvarme ikke er tilgjengelig.

– Det er helt klart en tapt ressurs og mulighet å ikke bruke dette også under byggeperioden, mener Hammeren, og sier det bare trengs litt planlegging for å få det til. Dalen påpeker at det heller ikke er noe problem å forsyne store byggeplasser med nok energi.

– Dette er helt klart en stor byggeplass, men som det ikke har vært noe problem å finne løsninger til, sier Dalen. Hverken Dalen eller Hammeren har hørt om at noen andre har tatt dette konseptet i bruk, selv om det har vært snakket om i lengre tid.

– Her kan man sikre utslippsfri oppvarming uten store investeringer. Dessuten er det også en stor gevinst å kunne få testet ut løsningen under byggeperioden. Som regel krever bruk av denne typen grunnvarme en skikkelig innkjøringsperiode. Her er dette gjort under byggefasen, noe som er en stor fordel. Dessuten får vi lavere energiforbruk og dermed mer kapasitet på byggestrømmen, sier Hammeren.

Røa Torg
Første del av det nye komplekset som er i ferd med å reise seg på Røa skal stå ferdig i løpet av sommeren. Utbyggingen består av 63 leiligheter på totalt 8.000 kvadratmeter, et kjøpesenter på 8.000 kvadratmeter samt et underjordisk parkeringsanlegg på 8.000 kvadratmeter. Utbyggingen skjer i en totalentreprise for byggherre Røa Sentrum. Kontrakten har en verdi på cirka 360 millioner kroner.

Naboen nærmer seg 400 millioner

– Vi passete i fjor 370 millioner kroner i omsetning, og er nå over 100 ansatte, sier en godt fornøyd Mårten Hatteberg, forretningsutvikler i Naboen. Selskapet har opplevd en solid vekst den senere tiden, og denne veksten skal fortsette.

– Det er lagt ned et betydelig arbeid gjennom flere år, og dette begynner vi nå å merke effekten av. Selskapet omsatte for 39 millioner kroner i 2011. Da bestemte man seg for å satse, og mye har skjedd i løpet av disse årene, sier han. Hatteberg drar blant annet frem deres lean-satsing som en del av den gode utviklingen det siste året.

– Vi har dratt i gang noe vi kaller Naboskap, som er vår lean-satsing. Vi skal ha flyt i alle prosesser for hele tiden å forbedre oss. Dette arbeidet startet i januar 2018, og hittil har vi etablert over 2.000 forbedringspunkter som skal gi bedre produkter og løsninger, forklarer han. Selskapet har i dag ni ulike lokasjoner, og Hatteberg utelukker ikke at det kan bli flere i tiden som kommer.

– Det er mye spennende på gang. Ikke minst har vi satset store ressurser på hele tiden å ha moderne utstyr i vårt sortiment. Det betyr at 50 prosent av maskinparken vår nå er elektrisk. Alle dieseldrevne maskiner kan dessuten gå på fornybar diesel. Vi er dermed klare for det grønne skiftet, legger Hatteberg til. Totalt har de nå cirka 12.000 enheter tilgjengelig, av dette cirka 1.600 lifter.