Atle Berge i Ølen Betong har gått til søksmål mot staten. Her sammen med sin advokat Per Magne Ristvedt (til høyre). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixAtle Berge i Ølen Betong Gruppen har gått til søksmål mot staten. Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted til høyre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixAtle Berge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Spiondømte Frode Berg trukket fram i Ølen Betong-sak

Advokat Per Magne Ristvedt mener det er en indirekte sammenheng mellom Frode Berg- og Ølen Betong-saken.

Fakta om Ølen Betong-saken:

Oslo tingretts behandling av Ølen Betongs søksmål mot staten. Tvistesaken gjelder erstatning som følge av rekrutteringsforsøk fra E-tjenesten og PST.

* Ølen Betong-konsernet investerte i 2007 til 2008 flere hundre millioner kroner i en satsing i Murmansk-området i Russland.

* Firmaet mener norsk etterretning gjennomførte amatørmessige forsøk på å rekruttere informanter i selskapet.

* Kontaktforsøkene ble fanget opp av russisk etterretning. De to nøkkelansatte saken gjelder – administrerende direktør Atle Berge og betongarbeider Kurt Stø – ble avhørt av det russiske sikkerhetspolitiet FSB under tøffe forhold og utestengt fra landet i ti år.

* Ølen Betong-konsernet krever opp mot 145 millioner kroner i tapt fortjeneste og andre kostnader.

* Motparten, ved regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, bestrider at det er en sammenheng mellom kontakten, innreiseforbudet og tapet som kreves dekket.

* Blant vitnene er Ap-leder Jonas Gahr Støre, spiondømte Frode Berg, tidligere etterretningsoffiser Ola Kaldager og ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger kommune

* Det er satt av fem dager til hovedforhandlingen som startet mandag 3. februar.

an sa i sitt innledningsforedrag mandag.at lik de to ansatte i det norske firmaet, ble også Frode Berg kontaktet av norsk etterretning. Men mens de to avviste forespørselen, fikk de ja fra Frode Berg, sa han.

– I den perioden de to ble tatt av russisk etterretning, var Frode Berg i full aktivitet i Russland. De var sannsynligvis på tå hev når det gjaldt norske informanter da de to fra Ølen Betong ble pågrepet. Hvordan hadde det gått om de hadde sagt ja? Da er det sannsynlig at de hadde endt opp som Frode Berg og havnet i russisk fengsel, sa Ristvedt i Oslo tingrett der tvistesaken behandles denne uka.

Saken gjelder erstatning som følge av påståtte rekrutteringsforsøk fra E-tjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mot to av selskapets nøkkelansatte, administrerende direktør Atle Berge og betongarbeider Kurt Stø.

Firmaet mener norsk etterretning gjennomførte amatørmessige forsøk på å rekruttere informanter i selskapet, som fra 2007 til 2008 satset flere hundre millioner kroner på etablering i Murmansk-området i Russland.

Saksøker krever opp mot 145 millioner kroner i tapt fortjeneste og andre kostnader.

Det er satt av fem dager til hovedforhandlingen som starter mandag 3. februar.

– Unik sak

Advokaten mente saken er unik i norsk rettshistorie.

– Hvem som helst kan bli vervet av norsk E-tjeneste, men skal det gjøres overfor amatører? Går det galt, kan det ikke være de som tar støyten, sa han.

Atle Berge selv er avventende til hva som vil bli lagt fram i retten.

– Det vil jo være andre folk som har andre syn i dette. Det er jo motstridende oppfatninger her av realiteter, og jeg håper vi får fram vår del. Hvis den kommer fram og blir trodd, så mener jeg at saken må være veldig klar, sier han til NTB.

Ifølge saksøker forsøkte norsk etterretning gjentatte ganger å verve de to på en uprofesjonell og lite diskré måte. Dette skal ha blitt fanget opp av russisk etterretning ved FSB. De to har forklart at de ble avhørt under tøffe forhold og utestengt fra landet i ti år.

– De ble pågrepet på åpen gate i Murmansk i Russland, mistenkt for å være informanter. De fikk vite at de visste at norsk etterretning hadde vært i kontakt med dem. De ble truet med både giftsprøyte og pistol under lange avhør, sa Ristvedt.

EOS-utvalget

Motparten, ved regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, bestrider at det er noen sammenheng mellom kontakten, innreiseforbudet og tapet som kreves dekket.

I sitt innledningsforedrag trakk han fram at saken ble fremmet for Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget), men klagen ble trukket av saksøker.

– De trakk saken før den var ferdigbehandlet. Det var overraskende. Dersom det fører til at utvalget trekker sin undersøkelse, betyr dette at denne rettssaken blir dårligere opplyst, mente Sejersted.

Berge på sin side hevder regjeringsadvokaten har prøvd å instruere behandlingen av saken.

– Vi opplevde det som et ledd i å prøve å forskyve den. Når tiden går, skjer det ting. Jeg var innstilt på at saken kunne bli tatt opp. Hadde saken gått sin gang i utvalget, hadde den blitt lagt på bordet. Det er overhodet ikke oss imot, sier Atle Berge.

Saksøkers tidslinje om Ølen Betong-saken

Saksøkers tidslinje om Ølen Betong-saken holdt opp mot Frode Berg-saken:

* 2013 – E-tjenesten forsøker ifølge saksøker Ølen å verve Atle Berge (Ølen Betong)

* 2014 – Ifølge Frode Berg ble han vervet av E-tjenesten

* 2014 – Samtaler mellom Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Kurt Stø (Ølen Betong)

* Juli 2015 – Stø pågripes og avhøres av det russiske sikkerhetspolitiet FSB

* Vinteren 2016 – Stø er tilbake i Murmansk

* Tidlig mai 2016 – Stø får innreiseforbud til Russland

* Sent mai 2016 – Berge pågripes og avhøres av FSB

* Juli 2016 – Berge utvises og får innreiseforbud til Russland

* Desember 2017 – Frode Berg pågripes

(Motparten ved staten bestrider deler av tidslinjens korrekthet).