Bør få på plass tilsyn for å hindre anbudsjuks

Det offentlige er en enorm innkjøper i det norske samfunnet, og samlet den aller største innkjøperen av tjenester fra byggenæringen. Det er ikke veldig sjelden det reageres på hvordan disse anbudskonkurransene gjennomføres, men det er ikke i dag ikke mulig for konkurransemyndighetene eller KOFA selv å gå inn i en sak uten at noen varsler. Det er nok kanskje på tide å gjøre noe med nettopp dette.

Statistikken sier at offentlige myndigheter kjøper inn varer og tjenester for 500-600 milliarder kroner hvert eneste år. Dette er et svimlende beløp og innkjøpene kan variere fra noen få kroner til kontrakter til mange milliarder kroner. Innholdet og omfanget av kontraktene varierer dermed enormt både i omfang og kompleksitet. Dette innebærer også at det er stor variasjon i kunnskapen og etterlevelsen av reglene for offentlige anskaffelser. Noen har full kontroll, mens andre, som kanskje ikke kjøper inn varer og tjenester for ofte, ikke kan regelverket godt nok, eller i hvert fall ikke klarer å etterleve reglene godt nok. Det kan være ulike årsaker til dette. Uansett er det slik at det hvert eneste år påpekes og avdekkes en rekke brudd på konkurransereglene.

Likevel er det slik at konkurransemyndighetene i dag ikke har noe eget tilsyn eller myndighet som på eget initiativ å gå inn i enkeltsaker når det gjelder offentlige innkjøp. Derimot er det slik at konkurranseloven er rimelig sterk når det gjelder avtaler mellom private firmaer, hvor Konkurransetilsynet på eget initiativ kan gå inn i enkeltsaker.

Konkurransedirektør Lars Sørgård påpeker i en kronikk på Konkurransetilsynets nettsider at det også er på sin plass å etablere et eget tilsyn som kan overvåke de offentlige anskaffelsene, og på eget initiativ kan gå direkte inn i enkeltsaker. I dag er det slik at KOFA (Klagenemnda for offentlige anskaffelser ) kan gå inn og se på saker, men da først etter noen aktivt har klaget en innkjøpsprosess inn for organet. Dette er en ordning mange bruker, men det er nok også riktig som konkurransedirektøren påpeker at veldig mange ikke våger eller ønsker å melde inn saker selv. For mange aktører, både store og små, er det en vanskelig beslutning å aktivt gå inn og klage på egen oppdragsgiver. Dette er ofte en aktør man skal ha et langt og viktig samarbeid med, og som man er avhengig av for å holde bedriften i live. Å da gå inn og klage på enkeltvedtak og enkeltsaker kan sitte langt inne. Dermed kan det helt klart være verdt å ta en diskusjon rundt forslaget til konkurransedirektøren, og etter hvert starte opp arbeidet med å opprette et eget tilsyn som kan føre oversikt over dette markedet. Dette er en funksjon som raskt vil kunne betale seg for samfunnet. Han viser til at man har en slik ordning i Sverige, hvor dette skal ha fungersier

Dette er et omfattende marked, og det er dermed også så viktig at alt går riktig for seg. Man trenger noen som passer på de mange innkjøpene som hver eneste dag gjennomføres uten at de involverte selv må gå til det skritt å melde inn saker. Vi er sikre på at de vil kunne avdekke en lang rekke saker som fortjener å komme frem i søkelyset. Med så mange og så store offentlige innkjøp er det ikke til å komme unna at det innimellom glipper, både bevisst og ubevisst. Man må sikre at man har de riktige mekanismene på plass for både å avdekke dette og ikke minst se til at man har de riktige sanksjonsmidlene som skal til.