Interessant rettssak som omhandler betonggründer, norsk og russisk etterretning og politikere snart i gang

3. februar starter rettssaken mellom Ølen Betong, med gründer Atle Berge i front, og den norske stat i Oslo tingrett.

Berge peker på at han og en av hans ansatte ble forsøkt rekruttert av den norske etterretningstjenesten da gründeren ledet Ølen Betong Murmansk, noe som han mener førte til at han ble anholdt av russisk etterretning for, og deretter å bli utvist fra landet, i første omgang for ti år. Dette gjelder også for den andre ansatte i selskapet. Berge og Ølen Betong saksøkt har staten med bakgrunn i at han skal ha vært nødt til å gi opp virksomheten i Murmansk etter at russisk etterretning skal ha trodd at selskapet samarbeidet med norsk etterretning.

Dette er en sak som har vært kjent i offentligheten over lang tid, men nå kommer altså saken opp i rettssystemet. Dette er utvilsomt en interessant og uvanlig sak. De fleste kjenner saken rundt Frode Berg som i fjor høst ble løslatt fra to års fangenskap i russiske fengsler. Han ble frikjent etter en inngått avtale mellom norske og russiske myndigheter, hvor også Litauen var involvert. Det ble forrige uke kjent at Frode Berg er tilkjent 4,3 millioner kroner av staten. Berg har ikke vært nådig i sin beskrivelse av hvordan norsk ettretning behandlet ham.

Det er definitivt heller ikke Atle Berge. De to sakene er ikke like, men har noen likhetstrekk. Som kjent skal Frode Berg ha vært kurer for norsk etterretning. Atle Berge sier han har avvist alle forsøk på kontakt. Men derimot påpeker Berge han ble forsøkt vervet over ti ganger mens han bodde i Russland for å lede og bygge opp en etter hvert betydelig betongvirksomhet i Murmansk, ikke langt fra den norsk-russiske grensen. Han beskriver fremgangsmåten fra Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som uprofesjonell og lite diskré, og selskapet krever nå minimum 136 millioner kroner i erstatning av staten.

Det var mai 2016 Berge ble anholdt på åpen gate i Murmansk av russisk sikkerhetstjeneste, og tatt inn til tøffe avhør. Dette må være mer enn skremmende opplevelse for de aller fleste. For Berge ble selvsagt også betydningen stor ved at han etter dette ble utvist fra landet. Med ett ble han fratatt muligheten til å lede virksomheten han gjennom mange år har bygget opp i Murmansk, hvor han også bodde.

Berge er en kjent person i den norske byggenæringen, og ikke minst i betongbransjen. Han etablerte i 1974 virksomheten Ølen Betong hjemme i Ølen, og sammen med en rekke sentrale medarbeidere, ikke minst sønnen Svein Atle Berge, har han bygget dette opp til å bli en landsdekkende virksomhet med milliardomsetning. Ølen Betong er en hjørnesteinsbedrift i Ølensvåg, og er en av de største betongvirksomhetene i landet.

Det var i 2008 konsernet kunne åpne en ny storsatsing i Murmansk. Dette var etter idé og mye hardt arbeid av Atle Berge selv, som valgte å flytte fra Ølen til Murmansk for å gjennomføre satsingen i et helt nytt marked. Dette er selvsagt ingen enkel oppgave, og selv om det er mange muligheter i et område og en by som Murmansk, var det også mange som så på dette som en meget utfordrende oppgave, selv for en med så my ståpå-vilje som Berge. Han klarte dette likevel, og har bygget opp selskapet Ølen Betong Murmansk til å bli en betydelig virksomhet. De landet etter hvert flere store kontrakter. I etterkant har vi hørt at det det har vært en krevende oppgave å få til nettopp dette, og det har vært hendelser nok rundt satsingen til å kunne skrive en bok om det som er gjort og som har skjedd. Men i 2016 fikk Berge altså ikke lenger mulighet til å styre virksomheten fra Murmansk, og han har måttet fjernstyre den videre satsingen, med hjelp fra andre medarbeidere.

Han er lite fornøyd med hvordan denne saken har utviklet seg. Byggeindustrien var stede under åpning av anlegget i Murmansk, og vet hvor mye arbeid som er lagt ned for å få til dette.

Nå starter altså rettssaken Berge har anlagt mot staten, og dette blir en sak utenom det vanlige. Sentrale ingredienser er blant annet altså spionasje, etterretningen, PST, Frode Berg, forretningsfolk, toppolitikere og en rekke vitner som er kalt inn. Mange er nok også spente på å høre hele versjonen til gründeren selv.