Rørvik kirke

Foto: Torger RamfjordDen nye kirken ble vigslet 22. desember. Foto: Torger RamfjordPir II har utformet en kirke som virkelig vises i landskapet der den ligger høyt plassert og godt synlig på toppen av «Kirkehaugen». Foto: Torger Ramfjord14 måneder tok det entreprenørselskapet Birger Pedersen AS fra Namsos å få kirkeprosjektet, som hadde fått navnet «Fugl Fønix», opp av asken. Foto: Torger RamfjordFoto: Torger RamfjordFoto: Torger RamfjordFoto: Torger RamfjordFoto: Torger RamfjordFoto: Torger RamfjordFoto: Torger RamfjordFoto: Torger RamfjordFoto: Torger RamfjordFoto: Torger RamfjordFoto: Torger RamfjordFoto: Torger RamfjordFoto: Torger RamfjordFoto: Torger RamfjordFoto: Torger Ramfjord

Som en hvit, lysende borg står den nye kirken på toppen av Kirkehaugen på tettstedet Rørvik i nye Nærøysund kommune.

Fakta

Sted: Rørvik i Nærøysund kommune

Prosjekttype: Nybygg, kirke

Areal: 700 kvadratmeter

Byggherre: Vikna kirkelige fellesråd

Hovedentreprenør: Birger Pedersen

Kontraktsum eks. mva.: Cirka 26 millioner kroner

Arkitekt og landskapsarkitekt: Pir II Arkitekter

Ansvarlig søker, prosjekteringsleder, prosjektleder og byggeleder: Norconsult Steinkjer

Rådgivere: RIB, RIV, RIVA, RIA: AFRY Norge l RIE: El-prosjekt Trøndelag l RIBr: Rambøll l RI Lyd: WSP Norge

Underentreprenører og leverandører: Elektro: NTE Elektro l Rørlegger: Engstad & Taraldsen Rør l Ventilasjon: Aircomfort Trøndelag l Automasjon: ISI-Tech l Grunnarbeid: Paulsen Maskin l Stålarbeider: Overhalla Mekaniske l Glass/alu: Riis Glass og Metall l Terrazzogulv: StoCretec l Gulvsparkling: RS Gulv l Maler: Boligprosjekt Overhalla l Taktekking: Nordland Tak l Fast innredning: Jønland l Akustikkrådgiver: Efterklang

To dager før selveste juleaften kunne Nidarosbiskop Herborg Finnset vigsle nykirken. Det skjedde nær åtte år etter at den gamle Rørvik kirke ble ødelagt av en brann.

14 måneder tok det entreprenørselskapet Birger Pedersen AS fra å få kirkeprosjektet, som hadde fått navnet «Fugl Fønix», opp av asken. I oktober 2018 startet byggeprosessen etter en seks år lang debatt om utforming, og ikke minst prisen på den nye kirken. Det måtte også to anbudsrunder til og flere runder i det tidligere Vikna kommunestyre før bygging av nykirken kunne bankes igjennom med stort flertall i kommunestyret på forsommeren i 2018.

Da hadde det gått over seks år siden daværende Viknaordfører Reinert Eidshaug (Ap) proklamerte samme natt som gammelkirken brant at en ny kirke skulle det bli på den samme kirkehaugen som hadde huset to kirker tidligere.

Den tredje kirken

Vikna og Rørvik har vært nokså uheldig med sine kirker. Den første kirken, som begynte som et kapell, stod ferdig i 1896. 1. mai i 1940 ble denne kirken sterkt skadet, men ikke fullstendig ødelagt etter å ha blitt råket av en tysk bombe. Det var derfor ikke nødvendig å rive hele kirken, men store deler måtte fornyes, selv i krigens år. Den fikk stå til 18. februar i 2012, da den fikk store brannskader.

Våren 2013 vedtok kommunestyret i Vikna at det skulle bygges en ny kirke på Kirkehaugen som maksimalt skulle koste 36 millioner kroner. En arkitektkonkurranse ble utlyst. Fem arkitektkontor leverte inn sine forslag, og Pir II Arkitekter og Hartmann Prosjektrådgivning gikk av med seieren med sitt forslag som de hadde kalt «Fugl Fønix», et navn som siden har vært brukt om nykirken.

Det laveste anbudet de fikk inn, var på 52 millioner kroner, nesten 20 millioner mer enn det kommunestyret hadde sett for seg. De sa derfor nei til de anbud som forelå.

Ny anbudsrunde

Dermed var det klart for anbudsrunde nummer to. Igjen var det Pir IIs prosjekt som gikk av med seieren, og som i det første anbudet, valgte byggekomiteen Namsosfirmaet Birger Pedersen AS som hovedentreprenør.

Den endelige kontraktssummen for Birger Pedersen AS ble på cirka 26 millioner kroner, men vil nok nærme seg 30 når alt er ferdig, ifølge entreprenørens prosjektleder, Øyvind Barland.

Sluttprisen ble 52 millioner kroner. Av dette dekker brannforsikringen nær 17 millioner. Også private gaver og innsamlinger har bidratt med en god del penger, ikke minst til inventar og utsmykninger.

Pir II har utformet en kirke som virkelig vises i landskapet der den ligger høyt plassert og godt synlig på toppen av «Kirkehaugen». Den har hele 1.000 kvadratmeter glassfasade levert av Riis Glass og Metall i Trondheim. I glasset er det printet inn en rekke motiver, blant annet fra gamlekirken. Den nye kirken har et gjennomsiktig kirketårn på 23 meter, og med kirkeklokker som ble berget ut av kirken som brant. Innenfor fasadeglasset inn mot kirkerommet er det montert aluminiumsplater.

Altertavle i mosaikk

Innvendig har kirken fått et moderne preg der altertavlen laget av kunstneren Tor Lindrupsen dominerer, med glassmotiver på blå bunn.

Flaten på hele kirken er på 700 kvadratmeter og kirkerommet har sitteplasser til cirka 250 personer. I tilknytning til selve kirkerommet, som er på 260 kvadratmeter, er det et eget livssynsnøytralt rom. Rommet er adskilt fra selve kirkerommet med en flyttbar skillevegg, slik at kirken kan utvides fra 350 ordinære sitteplasser, til 425, inkluderet plasser både i kirkerom, kirketorg og i aktivitetsrommet.

Det er ordfører Amund Hellesø som har ledet byggekomiteen i utbyggingen, og leder i Vikna kirkelige fellesråd Bjørn Endre Buvarp har vært den som har deltatt på alle byggemøter på vegne av Vikna kirkelige fellesråd. Svein Kåre Johansen har også vært sentral i byggekomiteen.

Kirken består ellers av fire kontorer, kjøkken, tekniske rom og garderober. Selve kontordelen av kirken utgjør to fløyer på hver side av selve kirkerommet, og skiller seg ut ved at det her er det brukt saktevoksende treverk levert av Aavatsmark Sag som holder til i Høylandet kommune.

Det viktigste bæresystemet med søyler og bjelker som er i stål, er levert av Overhalla Mekaniske, mens finerplatene som dekker mye av innendørs veggene er levert av Jønland AS fra Selbu.

Været største utfordring

Kirken har ingen underetasje, og er plassert på en naturlig bergnabb. Det var likevel nødvendig å sprenge bort fjell i to meters dybde da anleggsarbeidet tok til i oktober 2018. Fundamentet er plasstøpt betong, mens de bærende elementene er av stål. Grunnflaten på kirken er 700 kvadratmeter, som er vesentlig mer enn den gamle kirken som brant.

Den største utfordringen i byggeperioden, har ifølge Pedersens prosjektleder, Øyvind Barland, vært været som kan være ganske så ustabilt og vindfullt på Namdalskysten. Det førte til at de måtte bruke stål og ikke tre som bærende elementer i selve kirkerommet. Høyden har også vært en utfordring fra entreprenøren. Selve kirkerommet er elleve meter høyt.


Flere prosjekter