Ill. RIFT

Skanska først i Norge med helsesertifisert bygg

Skanskas kontorprosjekt Parallell på Løren i Oslo har oppnådd WELL-presertifisering.

Skanska er med det den første aktøren i Norge til å motta sertifisering i henhold til WELL Building Standard (WELL).

Standarden er basert på medisinsk forskning og innebærer en helhetlig tankegang om hvordan mennesker påvirkes av det byggede miljøene de oppholder seg i.

Kontorprosjektet på Løren står ferdig sommeren 2020 og er utformet med menneskers helse og velvære i fokus.

Prosjektet har nå fått WELL Core Gold-presertifisering.

- Målet er å skape arbeidsplasser hvor mennesker trives, har det bra og har forutsetningene for å yte sitt beste. Det handler eksempelvis om at trappen er innbydende, godt med dagslys og om å ta naturelementer som planter inn i bygget, skriver Skanska i en pressemelding. 

WELL-standarden er en internasjonal sertifiseringsordning for helsefremmende bygg. Standarden er basert på medisinsk forskning og kartlegging av byggs langsiktige effekter på menneskers helse og velvære.

Sertifiseringen omfatter totalt ti grunnkrav; luft, vann, ernæring, lys, bevegelse, termisk komfort, mental helse, lyd, materialer og fellesskap.

Kontorprosjektet Parallell er på 19 500 kvm og ferdigstilles sommeren 2020. Utover WELL Gold-sertifisering skal bygget sertifiseres i henhold til BREEAM-NOR Excellent.

Prosjektsjef i Skanska er fornøyd med hva de har oppnådd.

- Som samfunnsbygger er det en selvfølge for oss i Skanska å fokusere på hvordan byggene våre påvirker menneskene som skal oppholde seg i dem, sier prosjektsjef Karin Lund i Skanska Commercial Development Norway i meldingen.

- Det er ikke nytt i seg selv, men på Parallell har vi tatt skrittet videre og ser om vi kan gjøre mer. Med WELL setter vi arbeidet med helse og velvære i system. Vi tilbringer omtrent 90 prosent av døgnet innendørs og byggene vi oppholder oss i påvirker helsen, velværen og produktiviteten vår i stor grad, så det er god grunn til å fokusere på dette. Det handler i grunnen om hvordan man verdsetter den viktigste ressursen i bedriften, nemlig medarbeiderne, sier Lund.