Foto: Nynas

Svensk asfaltgigant søker rekonstruksjon og konkursbeskyttelse – Nynas har milliardgjeld etter amerikanske sanksjoner mot Venezuela

Den svenske bitumen-produsenten Nynas søker om rekonstruksjon, som vil hindre dem i å gå konkurs mens de prøver å gjenreise den gjeldstyngede bedriften.

Selskapet har over ti milliarder svenske kroner i gjeld, og nå vil ikke bankene betale ut mer penger til selskapet. Selskapet selv peker på den de amerikanske handelsrestriksjonene med Venezuela som hovedproblemet.

Nynas har over 1.000 ansatte, og ble etablert i 1928. De er tilstede i 30 markeder, og er blant annet den største leverandøren av bitumen til det norske asfaltmarkedet.

Veier24 var først med nyheten.

De siste årene har gjelden i selskapet vokst i rekordtempo. Nå er gjelden på over ti milliarder, og selskapet får ikke bankene med på å finansiere den løpende driften lenger. Dermed søkte Nynas i forrige uke den lokale tingretten om en såkalt selskapsrekonstruksjon, en form for konkursbeskyttelse.

- Kortsiktig ser vi ingen annen mulighet enn å begjære en rekonstruksjon, men på lang sikt ser vi gode forutsetninger for å drive virksomheten videre. Nynas har et sterkt produkt med god etterspørsel i markedet, sier fungerende administrerende direktør Bo Askvik i Nynas i en pressemelding.

Eva Näslund Carlsson, som er Head of Market Communications i Nynas, sier til Byggeindustrien at de har en pågående dialog med alle sine kunder og leverandører.

I selve meldingen utdyper selskapet bakgrunnen for problemene. Nynas er nemlig deleid av PDVSA fra Venezuela. I august 2017 startet USA med handelssanksjoner mot Venezuela etter at landets president Nicolas Maduro, som etterfulgte Hugo Chavez, blant annet oppløste parlamentet og ble beskyld for valgfusk. PDVSA er det statlige oljeselskapet i Venezuela, og de eier altså 50 prosent av Nynas. Sanksjonene mot Venezuela og PDVSA har ført til at Nynas har fått økte råvarekostnader, høye finansielle kostnader og har mistet kontrakter på grunn av det.

Regnskapstallene til Nynas bygger opp under bildet ledelsen maler. Nettoresultatet i selskapet har stupt de siste årene. I 2015 viste nettoresultatet et overskudd på 346 millioner svenske kroner, mens i 2018 fikk de et underskudd på 793 millioner kroner.

I pressemeldingen understreker selskapet at de tror på en oppheving av sanksjonene i begynnelsen av 2020, og at de har en flerårig strategisk plan for å bedre lønnsomheten i selskapet. Til svenske Dagens Industrier sier Askvik at man håper å slippe unna sanksjoner ved at PDVSA selger seg ned i Nynas.

Det er for øvrig det finske oljeselskapet Neste som er den andre deleieren i Nynas.