Kari Sandberg

EBA: – Meget positivt

Adm. dir. Kari Sandberg i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) ser det som meget positivt at Finansdepartementet nå vil løfte opp merverdisaken og dermed vurderer å endre på reglementet.

– Næringen tolker dette som en positiv tilnærming og klar intensjon fra regjeringen og vi forventer nå at regjeringen klarer å løse dette som er en stor utfordring for næringen. For byggenæringen, Norges nest største fastlandsnæring, har merverdi-problematikken vært en viktig sak og vi ser nå frem til den videre behandlingen av sakskomplekset, sier Sandberg til Byggeindustrien.

Samlet næring
Hun påpeker at det er en samlet næring som har stått bak kravet om en endring reglene rundt de omtvistede merverdiavgift-kravene.

– Dette er noen næringen har jobbet med i lang tid – og det er en samlet næring med NHO, BNL, MEF RIF og EBA som har stått bak dette arbeidet i forhold til mydighetene. Dette arbeidet har også vært støttet av de store statlige byggherrene. Det er ingen i næringen som er tjent med ordningen slik den er i dag, og vi bidrar selvsagt gjerne i den videre prosessen, sier Sandberg.

NHO, BNL, RIF, MEF, EBA har tidligere fremmet et konkret forslag til nye avgiftsregler for omtvistede krav, og forslaget går ut på at det innenfor bygge- og anleggsvirksomhet nettopp ikke må svares for merverdiavgift før det omtvistede kravets berettigelse er endelig avklart.

For å understreke viktigheten av denne saken trekker hun hvilke utfordringer dette har gitt næringen, og da spesielt aktørene i anleggsbransjen, de senere årene.

– Standardkontraktene i anleggsbransjen inneholder en såkalt «hoppeplikt» som innebærer at entreprenørene plikter å arbeide selv om det er omtvistede krav i et prosjekt. Formålet med denne utførelsesplikten er å sikre at tvister ikke påvirker fremdriften i prosjektene. Innbetaling av merverdiavgift kan resultere i store økonomiske utfordringer for entreprenørene i de tilfellene det er sendt faktura til oppdragsgiver og det oppstår uenighet om for eksempel pris. Entreprenøren må da innbetale merverdiavgift for omtvistet fakturabeløp, samtidig som det er svært usikkert når bedriften vil motta oppgjør fra oppdragsgiver. Samtidig er entreprenøren – i henhold til «hoppeplikten» - nødt til å gjennomføre prosjektet. Som eksempel har de fem største entreprenørene i EBA omtvistede krav på cirka fem milliarder kroner. Dette utgjør da altså én milliard kroner i betalt merverdiavgift – og dette er penger de ikke har fått fra byggherrene, understreker Sandberg.

Likviditetsskvis
Hun forteller at både store og små aktører i anleggsbransjen har blitt rammet av dette, og med stadig økende kontraktstørrelser har disse utfordringene også blitt større.

– Dette kan sette bedrifter i en alvorlig likviditetsskvis som i verste fall kan resultere i konkurs. Dette fremstår som særlig urimelig blant annet fordi de største tvistene er med statlige aktører innenfor samferdselssektoren. Problemet og behovet for endring av mva-regelverket er derfor også drøftet med etatsledere i Statens vegvesen, Nye Veier og Bane NOR, som har forståelse for de utfordringene gjeldende mva-regler innebærer for bransjen, og støtter at aktørene bak forslaget følger dette opp politisk, utdyper Sandberg.

Næringen mener den beste løsningen vil være å få på plass en særregel for bedrifter omfattet av «hoppeplikten» som innebærer at merverdikravet ikke utløses før det omtvistede kravet er avgjort.

– Dette er en fornuftig løsning som vil redusere likviditetspresset på entreprenørene uten at det påvirker provenyet til staten, mener Sandberg.