Ny Sotra bru. Illustrasjon: Rambøll for Statens vegvesen

Nå lyses norgeshistoriens største enkeltstående samferdselskontrakt ut

Arbeidet med kontraktgrunnlaget for rv. 555 Sotrasambandet er i sluttfasen og vil før jul bli lyst ut i Doffin og TED.

– Norgeshistoriens største enkeltstående samferdselskontrakt skal lysest ut. Statens vegvesen fikk 16. februar 2018 i oppdrag av Stortinget å bygge Sotrasambandet som et OPS-prosjekt. Nå er vi klare til å sleppe forespørselen ut på markedet. Dette vil skje allerede før jul, sier prosjektleder Arve Tjønn Rinde i Statens vegvesen til vegvesen.no.

OPS står for offentlig - privat samarbeid, og er en finansieringsmodell som ofte blir brukt i store og omfattende prosjekt. Avtalen som blir etablert er mellom et OPS-selskap, finansielle partner, og Statens vegvesen, avtalepart. OPS-selskapet vil etablere sin egen prosjektorganisasjon som utarbeider sin egen gjennomføringsstrategi, knytte til seg strategiske leverandører innen prosjektering, bygging, drift og vedlikehold. Nå i første omgang skal aktuelle selskap levere inn sin kvalifiseringssøknad medio februar 2020.

Befaring i januar
– I første omgang gjennomfører vi en prekvalifisering der vi skal velge ut tre potensielle OPS-selskap. Planen er å kunne annonsere de tre aktuelle selskapene før sommeren 2020. Deretter blir det dialog- og tilbudsfase, der de aktuelle OPS-selskapene skal forstå prosjektet, utføre nødvendige grunnboringer, befaringer, starte prosjektering og planlegging av prosjektet, sier Rinde.

Endelig kontrakt skal signeres i løpet av høsten 2021

For at aktuelle leverandører skal forstå omfanget og kompleksiteten i prosjektet kommer Statens vegvesen til å inviterer til et informasjonsmøte og befaring allerede januar 2020.

– Utfordrende prosjekt
– Prosjektet skal bygges i et sterkt trafikkert område, tett på boliger og beboere noe som gjør prosjektet ekstra utfordrende. Dette gjør at Vegvesenet allerede har startet arbeidet med å legge om høyspentlinja mellom Breivik i Bergen til Bildøy i Fjell, sier Rinde.

Nylig var det gjennomslag i en av kabeltunnelene. Her starter arbeidet med å trekke kablene gjennom sommeren 2020.

– Arbeidsomfanget og grensesnitta i OPS leveransen er nå frosset og det er ikke mulig å gjøre endringer. Forberedende aktiviteter er i full gang slik at vi er ferdig med disse i god tid før OPS-kontrakten blir signert, høsten 2021. På denne måten er vi med på å sikre rask tilkomst til området og rask oppstart av selve prosjektarbeidet, sier prosjektlederen.

Det er ventet av Sotrasambanet får en prislapp på godt overt ti milliarder kroner.