Slutten på starten av Bygg21-arbeidet

I 2013 opprettet Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD), sammen med næringen, bransjeforbedringsprogrammet Bygg21. Onsdag ettermiddag overleverte statsråd Monica Mæland stafettpinnen videre til ulike bransjeaktører - med en klar oppfordring om å ta resultatene og erfaringene man har hentet inn videre.

Den oppfordringen er noe næringen ser ut til å ta på strak arm. Etter en noe trang start har næringen tatt det dugnadsansvaret man både kunne forvente og kreve. Departementet opprettet programmet med bakgrunn i at Bygg21 skulle medvirke til at næringen skulle realisere mer av sitt potensial, ved å motivere, samle og utfordre samt stimulere til få en mer kunnskapsbasert og mer effektiv næring.

Hele verdikjeden har deltatt i dette arbeidet og man har brukt de siste årene til å samle beste praksis, og med mange gode erfaringer, sette sammen sju veiledere som næringens aktører nå oppfordres til å ta i bruk. 444 virksomheter endte til slutt opp med å signere Bygg21-siganturen og dermed forplikte seg til å ta i bruk minst en av disse i sitt videre arbeid.

Det er hentet ut mye godt erfaringsmateriell fra næringens arbeid – men minst like viktig er måten dette arbeidet er organisert og gjennomført. Dette har i stor grad faktisk vært en bransjedugnad – og man endte opp med å gjøre en felles innsats – noe både styret og administrasjonen i Bygg21, samt eier KMD, både ønsket og har jobbet for. Man har satset på å utpeke et bredt sammensatt styre og en rekke ulike arbeidsgrupper har involvert mange ulike aktører og selskaper – noe som gjør at man har fått et bredt bransjeeierskap til både prosessen og resultatet.

Det man har kommet frem til forplikter dermed til videre innsats og bruk av resultatene til å levere bedre og mer miljøvennlig. Man har sammen kommet frem til løsningene, og det gjør at vi også er mer positive til etterbruken enn om det hadde vært en smal gruppering som skulle ha kommet frem til konklusjonene på egenhånd.

Sjansen er likevel absolutt til stede for at engasjementet rundt arbeidet og resultatene faller nå som programmet formelt er avsluttet. Tidligere bransjeprogrammer har i stor grad endt opp i pariskuffene rundt om på landets kontorer. Håpet er da at det denne gang blir annerledes. Men dette fordrer at de som nå tar over stafettpinnen klarer å bringe arbeidet videre slik at man faktisk makter å holde trykket oppe og engasjerer næringen til å ta i bruk resultatene og samtidig tilpasse, oppdatere og revidere veilederne underveis. Samtidig som næringen videreutvikler måten å arbeide på, må Bygg21-resulatetene hele tiden tilpasses tiden det er i. Utviklingen i næringen stopper selvsagt ikke med dette arbeidet – og man må fortsette å videreutvikle bruken av beste praksis og erfaringene som er hentet ut gjennom prosjektet - om ikke vil innholdet være verdiløst om noen år.

Det er dermed ikke vanskelig å være enig med hverken Monica Mæland eller styreleder Sissel Leire i Bygg21 når de sier at det er nå arbeidet faktisk starter - og det man nå har avsluttet var bare en innledning til et mer varig samarbeidsprosjekt – som hele næringen må ta eierskap til.