<p>Både brannmenn og ambulansepersonell var denne uken med på en øvelse med NorBetong. Foto: NorBetong/Simen Berg</p>Foto: NorBetong/Simen BergFoto: NorBetong/Simen BergFoto: NorBetong/Simen BergFoto: NorBetong/Simen BergFoto: NorBetong/Simen Berg

Brannvesenet øver på redning med NorBetong

Oslo Brann- og redningsetat var denne uken på NorBetongs anlegg på Vøyenenga i Bærum for å øve.

Under pigging i blanderen i betonganlegget i Bærum besvimer Robin og blir liggende. Edvard ringer 113 og må håpe det beste, for han klarer ikke å få kollegaen ut alene.

Heldigvis er det denne gang bare en øvelse. Hvis det skulle bli alvor en dag, har alle nå lært mye om hva som skal til for å få et lykkelig utfall.

Ekspertise på redningsteknikk

Både brannmenn og ambulansepersonell var med på øvelsen, opplyser NorBetong i en pressmelding. Etter en rask befaring og en innledende runde med spørsmål og svar, startet man helt enkelt med å jobbe seg igjennom forskjellige måter å få markøren ut av den trange blanderen.

– Den førstehjelpen man kan gi hverandre på skadestedet er den viktigste. Steder som dette opplever vi normalt at kollegene har fått den skadde ut før vi ankommer, opplyser Trond Stenseth-Ringstad, redningsleder i OBRE (Oslo Brann- og redningsetat) i pressemeldingen.

Stenseth-Ringstad er spesialist på redningsteknikk, og hadde for anledningen i tillegg med seg en gruppe ambulansearbeidere som brukes på vanskelige oppdrag.

– Dette er ambulansefolk som har prøvd litt av hvert og verken har klaustrofobi eller høydeskrekk, forteller han.

Det kommer godt med når blanderen måler to ganger to meter og har halvannen meter under taket. I tillegg til bladene på de to akslingene.

Når en godt voksen kar som blandeoperatør Stefan Robin Ljungsberg skal inn og ut luka har han bare noen centimeters klaring. Liggende strak på båre blir marginene enda mindre.

– Her lærer vi mye som vi kan ta med inn i andre oppdrag, sier Stenseth-Ringstad.

Flere fabrikker representert

Driftsleder Edvard Roppestad tok initiativet til øvelsen, og stengte fabrikken for dagen.

– Vi har snakket om dette internt en stund, så jeg tok kontakt med brannvesenet. Driftslederne våre fra Liertoppen, Gjelleråsen og Alna er også med her i dag. Sånn får vi inkludert deres erfaring og innspill under øvelsen, og lærdommen herfra når bedre ut til fabrikkene, uttaler han i pressemeldingen.

HMS-ansvarlig i NorBetong Geir Ingvald Kristiansen har fått en rekke oppfølgingspunkter.

– Det er mye å ta hensyn til og rutiner som skal følges. Akkurat sikkerheten i forbindelse med daglig drift er vi flinke på. Praktikaliteter rundt varsling av skader, samt å få guidet personellet til eksakt sted i et uoversiktlig steinbrudd er eksempler på ting vi skal se nærmere på for hvert enkelt sted. Samtidig ser vi her nytteverdien av å øve sammen med de respektive etatene, oppsummerer Kristiansen.