Prosjektleder Jon Karlsen var godt fonøyd med utbyttet av det første møtet.Jon Sandnes ønsket deltakerne velkommen til samlingen og understreket viktigheten av arbeidet.Jon SandnesAker-sjef Øyvind Eriksen.Torger ReveArne Malonæs fra Bygg21.

Nå skal næringen i fellesskap løfte den digitale satsingen

Representanter fra hele verdikjeden i byggenæringen har nå startet en felles satsing for bedre å kunne utnytte digitaliseringsmulighetene for å bygge bedre og mer effektivt.

Tirsdag ble det første møtet i styringsgruppen for toppledere i byggenæringen som skal arbeide med satsingen "Digitalisering, Veikart 2.0" arrangert i Næringslivets Hus. Her ble man enige om det videre arbeidet for satsingen og hvilke resultater man håper å oppnå.

– Arven etter Bygg21 og Digitalt veikart 1.0
– Dette prosjektet er arven etter Bygg21 og Digitalt veikart 1.0. Nå tar vi dette videre, sier BNL-sjef Jon Sandnes. Han peker på at byggenæringen er en sammensatt næring, med mange ulike fag og kompetanseområder som skal settes sammen for å levere et felles produkt til samfunnet.

– Så når vi skal samle oss om den digitale morgendagen krever det mye av alle i hele næringen - og hele næringen må bidra, sier Sandnes.

– Er et verktøy
– Det er viktig å huske på at digitalisering kun er et verktøy. Det vi egentlig snakker om er en effektivisering, industrialisering eller endring av næringen. Det er gjort mye godt arbeid rundt dette allerede, men vi skal nå samle denne kompetansen og se hvordan vi kan bruke dette til beste for hele næringen, sier prosjektleder Jon Karlsen, som leder digitaliseringsprosjektet som er i full gang.

Karlsen var godt fornøyd med ledersamlingen tirsdag.

– Vi fikk bekreftet det forberedende arbeidet som er gjort for å stake ut veien videre - og nå starter jobben med å gjennomføre oppgavene, med noen mindre justeringer. Vi fikk inn flere gode innspill til veien videre, påpeker Karlsen.

Han brukte det første møtet på å dra opp utfordringen næringen står overfor – samt at de så på hvordan man sammen kan dra prosessen videre. Det var lagt opp et mulig løp i forkant av toppledersamlingen, og Karlsen fikk med seg de øvrige deltakerne på de overordnende planene som er lagt.

– Det var med mange dyktige ledere her i dag som skjønner hva som må til. Vi satte opp et grunnlag for en diskusjon, basert på åtte hypoteser, som skal være med å sette veien videre. Vi fikk god respons på disse problemstillingene – og hvordan vi skal ta arbeidet videre, legger Karlsen til.

Undergrupper
I første del av møtet kom man inn på hvor næringen nå står og hvor viktig digitaliseringen vil være fremover. Ikke minst diskuterte man produktiviteten i næringen, som har holdt seg på et jevnt nivå – og at man ikke har klart å øke den så mye som ønskelig.

– Vi har en produktivitetsutfordring og bruk av ny teknologi er en av hovedvirkemidlene for å få økt produktiviteten, påpeker Karlsen.

Nå skal styringsgruppen blant annet jobbe videre gjennom flere undergrupper innen flere ulike områder.

Hvordan man skal få et stort engasjement og eierskap til bedriftens digitaliseringsstrategi hos topplederne, vil her være et sentralt spørsmål.

Første gruppe vil arbeide med å engasjere topplederne i næringen. Ande gruppe vil arbeide med å kartlegge trussel- og mulighetsbidet ved digitaliseringen for de enkelte delene av næringen. Tredje gruppe vil arbeide med såkalte "felleskomponenter" og fjerde gruppe vil arbeide med bruk av bestillermakt for å få til digitalisering i næringen.

- Hvordan skal man få engasjement og eierskap til bedriftens digitaliseringsstrategi hos topplederne, er et sentralt spørsmål – og jeg føler vi fikk de svarene vi ønsket for å kunne jobbe effektivt videre, legger Karlsen til.

Arbeidgruppe1: Leder: Jon Karlsen
- Oppgave: Bygge en kampanje rettet mot topplederne i bransjen.

Arbeidsgruppe 2: Leder Thomas Oscar-Andersen, Standard Norge
- Trusler og muligheter som digitaliseringen gir for de enkelte bransjer.
- Forslag til veiledning for de enkelte bransjer.

Arbeidsgruppe 3: Leder Jøns Sjøgren, Byggevareindustrien
- Hvilke felles komponenter bør vi ha og hvorfor?
- Hvorledes bør felleskomponentene «settes opp»?

Arbeidsgruppe 4: Leder Thor Olaf Askjer, Norsk Eiendom
- Hvorledes bør bestillermakten utøves for å spore til digitalisering av næringen?

Mandat for Digitaltveikart2.0
Mål for arbeidet:

- Skape forståelse, eierskap og forankring til hvordan ytterligere digitalisering kan gi norsk byggenæring forretningsmessige konkurransefortrinn til beste for samfunn og bedrifter i hele verdikjeden.

- Skape forståelse og kompetanse på ledernivå om betydningen av hva innholdet bør være i de enkelte virksomhetenes digitale veikart

- Identifisere nødvendige tiltak og prosjekter, og bidra til samordning av nye og eksisterende initiativ herunder få etablert nødvendige felleskomponenter. Bred deltagelse fra hele næringen vil bidra til at Norges største fastlandsnæring blir premissgiver for videre utvikling av næringen.