Røros vgs

– Røros videregående skole er blitt knallfin, synes prosjektleder Knut Sigurd By Råberg i Trøndelag
fylkeskommune.

FAKTA

Sted: Røros i Trøndelag

Prosjekttype: Nybygg og rehabilitering av videregående skole

Byggherre: Trøndelag fylkeskommune

Totalentreprenør: Ruta Entreprenør

Entreprisekostnad: 100 millioner kroner

Brutto areal: 2.230 kvadratmeter på nybygg, totalt 7.322 kvadratmeter inkludert rehabilitert skolebygg

Arkitekt: Lusparken Arkitekter

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Byggherreombud: Norconsult

Rådgivere: PGL, RIB, RIA, RIBfys, RIG, RIGm, RIBR, ITB: Rambøll l RIV: Sweco l RIVA: Asplan Viak l RIE: Gauldal Installasjon

Underentreprenører og leverandører: Tømrer- og betongarbeid, gulvstøp: Kjellmark l Rørlegger: Bravida l Elektro: Gauldal Installasjon l Ventilasjon og SD-anlegg: Teknisk Ventilasjon l Branntetting og isolering: Norsafe l Ledelinjer: Prolink l Riving: R3 Entreprenør l Grunnarbeid: Ramlos l Stikking: Skanska Survey l Heis: Starlift l Taktekking: IcopalTak l Stålkonstruksjoner: DM Stål l Trapper/rekkverk: Norax Tynset l Blikkenslager: Røros Blikk l Lås/beslag: BeslagConsult l Glass/aluminiumsarbeid: Riis Glass l Kjøkken og avfallsstasjoner: Optimera l Dører: RH Pro-sjekt l Maler: Sverresborg Malerservice l Gulvavretting: Spenn-
armering l Porter: Windsor l Systemvegger og foldevegger: Moelven Modus l Byggevarer: Byggmakker Gipling

Røros videregående skole har fått et nytt bygg og blitt ombygd for om lag 100 millioner kroner i en totalentreprise. To store deler av den gamle skolen, A- og B-blokka, ble revet ned til grunnen. På samme sted ble det bygd nytt. Ikke nok med det, Røros videregående skoles C og D blokk er rehabilitert og blitt som en ny og moderne skole innvendig.

– Det har vært høy kvalitet på det utførende arbeidet med byggingen av skolen. Skolebygget inviterer til bruk på en fornuftig og moderne måte, sier By Råberg.

Startet i 2017

Arbeidet med ombyggingen startet i 2017, og skolen stod klar til skolestart høsten 2019.

Ruta Entreprenør i Trondheim har vært totalentreprenør.

– Det var veldig viktig for oss å få denne kontrakten med Trøndelag fylkeskommune, med tanke på videre samarbeid med fylkeskommunen. Prosjektets største utfordring gjennom byggeprosessen har vært å ivareta skole i drift, å ivareta elever og lærere har hatt prioritet og vårt fokus igjennom prosjektets gjennomføringsplan sier prosjektleder Rune Solli i Ruta. Her har det vært bygd provisoriske korridorer, riktige prioriteringer av bygg, alarmsystemer osv.

– Organisasjonen på byggeplass har jobbet tidlig og sent, både for å tilfredsstille byggherren og brukere av byggene, sier Solli.

Samarbeidet mellom Ruta og Trøndelag fylkeskommune har vært godt, bekrefter begge parter.

– Hva har vært mest krevende med byggingen – og ombyggingen – av denne skolen?

– Det har vært et langvarig prosjekt, med to runder rehabilitering og en periode med nybygg. Det var krevende å bygge samtidig som skolen drives, spesielt med tanke på brannsikring og kabling, sier Solli.

Ventilasjonsanlegget er splittet, det vil si at det er flere ventilasjonsanlegg på skolen. Dette tar stor plass og det stilles svært høye krav til støydemping.

By Råberg slår fast at det ble en hektisk innspurt på byggingen, slik at skolen kunne stå ferdig til skolestart 2019, noe også anleggsleder Jo Sverre Helgemo i Ruta Entreprenør også bekrefter.

– Det var harde tidsfrister. Derfor måtte flere av våre ansatte, meg selv inkludert, utsette sommerferien for å bli ferdig med skolen til skolestart i år, sier Helgemo.

– Det var en fantastisk innsats på bygget i innspurten før skolestart, fastslår By Råberg.

For et århundre

Røros videregående skole er ombygd etter prinsippene «21. century skills» - hvordan man arbeider og underviser i det 21. århundre.

Skolen har åpne rom, og enkelte undervisningsrom har skillevegger som kan benyttes til å dele opp rommet om ønskelig. Skolen har fått mange grupperom, og det er mange åpne undervisningsarealer i tillegg til dette, alt sammen for mest mulig fleksibel undervisning. Eller som en av lærerne sa til sine elever: Her har dere oppgavene, benytt dere av grupperom og fellesarealer, og jobb i grupper. Deretter fortalte hun elevene hvor de skulle møtes senere på dagen, og hvor hun hadde teori med en annen del av klassen ved eventuelle spørsmål.

Nybygget til Røros videregående skole er på om lag 2.200 kvadratmeter – fordelt på to etasjer. Bygget er satt opp som stålkonstruksjon med gulv i støpt betong i første etasje og hulldekker i betong som etasjeskiller og tak. Det er brukt prefabrikkerte veggelementer.

Hjerterom

Den som kommer til Røros videregående skole nå, får øye på et nybygg som utvendig er kledd i stående panel og et inngangsparti i glass, og en brytning med et stort kvadratisk parti med plater.

Innenfor inngangspartiet i glass er det en kjempestor kantine – skolens nye hjerte. Der er det flytende terrazzo-gulv, en betonglignende overflate, spilepanel i furu på veggene og eik industriparkett i brede trappeavsatser opp til andre etasje.

Kantina er lys og luftig med store vindusflater fra gulv til tak, både i inngangspartiet og på motsatt side av rommet.

Kantina kan brukes i undervisning, til konserter, til folkemøter og mye mer. En mobil scene kan settes opp inntil den ene veggen. På denne veggen kan et kjempestort lerret rulles ned. På motsatt side ligger avsatsene ved trappa som kan fungere som amfi.

Fargene på gulv, vegger, tak og interiør varierer fra turkisblå og over til grønt og gult, slik det er blitt i hele den nye Røros videregående skole. Dette er en rolig fargepalett, uten skarpe farger. Kontrasten kommer med lyskunst i en skarp grønnfarge, inspirert av markeringstusjer. Kunsten består av en stor sirkel på den ene veggen, streker på den andre veggen i kantina og streker på bygget utvendig.

Alt i ett

Røros videregående skole har yrkesfag og studiespesialisering under samme tak. I nybygget er det – i tillegg til kantina – blant annet en verkstedhall for Bygg- og anleggsteknikk, en verkstedhall for Teknikk og industriell produksjon (TIP), kontorer, ekspedisjon, garderober og varemottak i første etasje. I andre etasje i nybygget er det et bibliotek som er større enn vanlige skolebibliotek, fordi grunnskolen også skal bruke det. Inne i biblioteket er det bygd et ekstra stillerom i rommet. I andre etasje er det også blant annet et auditorium med industriparkett på gulvene og trappeavsatsene.

I nybygget er de innvendige veggene for det meste enten bygd med Fermacell gipsplater eller furu spilepanel. På baksiden av gipsplatene og spilepanelet er det støydempende materialer dekket til med duk.

Tre av undervisningsrommene i blokk B har fått en spesiell tilnærming til akustikk. Disse tre er bygd med tre ulike «lydkonsept».

Røros videregående skole er bygd og rehabilitert for om lag 300 elever. Skolen har en lang rekke yrkesfaglinjer som Helse- og oppvekstfag, Service- og samferdsel, Frisør, Design og håndverk, Påbygging yrkesfag, Teknikk og industriell produksjon og Bygg og anleggsteknikk. I tillegg til dette kommer Studiespesialisering. Skolen har også Alternativ opplæring.

Nybygg og rehabilitering av Røros videregående skole er et stort løft for videregående opplæring på Røros, sør i fjellregionen i Trøndelag.

– Skolen er oppdatert til å levere undervisning etter dagens standard. Nå er det opp til lærerne og elevene å ta i bruk mulighetene de har fått, sier prosjektleder Knut Sigurd By Råberg i Trøndelag fylkeskommune.


Flere prosjekter