Gåseid Terrasse

For å korte ned byggetiden på boligdelen over den allerede åpnede Rema 1000-butikken på gateplan, valgte Planor Bolig en løsning med ferdige moduler for prosjektet Gåseid Terrasse.

FAKTA

Sted: Ålesund

Prosjekttype: Forretningsbygg/ leilighetsbygg

Byggherre: Gåseid Utvikling

Areal: 3400 kvadratmeter BTA

Prosjektkostnad: Cirka 100 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt: Sportstøl Arkitekter

Leietager gateplan: Rema 1000

Hovedentreprenør: Ronny Tennfjord

Prosjektledelse byggherre: Harald Tynes (Planor Bolig,
boligdel), Sindre Røren (Atlantic eiendomsdrift, næringsdel)

Rådgivende ingeniører: LARK: Per Mulvik l RIB: Conplan. l RIV: Riksheim Consulting l RIE: HM Elektro l RIBr: Brannråd-
giverne l RIA: Sweco Norge l Uavhengig kontroll: Tømmerdal Consult.

Underentreprenører: Entreprenør boligdel: Planor Bolig l Betong og tømring: Ronny Tennfjord l Grunnarbeid: Aco Anlegg l Betongelement næringsdel: Spenncon l Taktekking: Vestlandstak l Flis i næringsdel: Brødr. Olsen Mur og Bygg l Maling og flis: Urke & Madsen l Oppmåling: Longvas Oppmåling l Beslagarbeid: Langvas l Vindu- og dørmontasje: H-Fasader l Stålmontasje, bærende konstruksjon: Møre Stål l Stålrekk-
verk: Midthaug l Kjøkkeninnredning: Arens i leiligheter, HTH i næringsdel l Porter: Windsor l Systemhimling: Moelven Modus l Branntetting: Firesafe l Betongsaging: Storfjord Betongsaging l Lekeplass, gartner: Anleggsgartner Jan Erik Sandal l Elektro: HM Elektro l Rørlegger: Fagrør l Ventilasjon: Plato l Heismontasje: Heisplan l Modulmontasje: Kodumaja l Kraning og transport av moduler: Nordic Crane Midt-Norge l Lås og beslag: Låsservice Ålesund l Stillas: Stillasmontering l Kuldeanlegg: Tempra l Rivingsarbeid: AF Decom

Modulene til de 21 leilighetene er produsert av selskapet Kodumaja i Tartu i Estland og skipet til Ålesund.

– Båten med modulene la til ved anlegget til Longvafisk i Gangstøvika, og ble fraktet hit med semitrailer med følgebiler fra politiet foran og bak. Vi startet arbeidet en søndag, onsdag formiddag var den siste av de 42 modulene fraktet. I leveransen var også 80 pakker inkludert balkonger, forteller prosjektleder for Planor Bolig Harald Tynes.

Modulene ble montert på en første etasje av betongelementer og med hulldekke som etasjeskille, samt plasstøpt gulv. Rema-butikken i næringslokalet på omkring 1.400 kvadratmeter åpnet 17. oktober. Den første leiligheten ble overlevert i slutten av november. Alle leilighetene skal ferdigstilles før jul.

– Grunnen til at vi valgte moduler var for å få så kort byggeperiode som mulig siden det er en butikk i første etasje. For butikken ville det ikke være gunstig om vi skulle holde på med boligbyggingen i lang tid. Modulene kom 18. september. Nå blir de tre etasjene over butikken ferdig i løpet av tre måneder, sier Tynes.

God erfaring med modulbygging

– Selv om leilighetene er kommet i ferdige moduler, er det mye som skal bindes sammen på byggeplassen. I tillegg til å sette sammen modulene og bygge ferdig fasade og tak, må vi montere alt det elektriske, vann og kloakk, brannvarslingsanlegg, porttelefoner og varmeanlegg, sier Tynes.

Prosjektet i Ratvika med 21 leiligheter og butikkdel er til sammen 3.400 kvadratmeter stort. Carporter kommer i tillegg. Totalsummen er cirka 100 millioner kroner, eksklusive merverdiavgift. Tynes forteller at Planor Bolig har samarbeidet med Kodumaja i ti år med gode erfaringer.

Kveldssol og sjøutsikt

Leilighetene er fra 89 til 110 kvadratmeter. Alle har store terrasser mot vest med utsikt mot Borgundfjorden og landemerket Sukkertoppen. Her er det sol til den går ned i havet om kvelden. Den ene halvdelen av terrassene blir glasset inn, slik at den også kan fungere som vinterhage. Inngangspartiet til leilighetene er mot øst. Heisen er montert midt på bygget for å fordele ferdselen av mennesker forbi leilighetene. Ved heisen på første leilighetsplan er det bygget en stor felles takterrasse.

– Vi håper dette kan bli et sosialt område der du tar med deg kaffen og nyter solen på morgen og dagtid, sier han.

Da vi var og så på prosjektet rett før første overlevering, var seks enheter solgt.

– Spesielt godt voksne mennesker med enebolig i området her fra før, viser interesse for leilighetene.

Det var Rema Etablering Nordre Vestland som tok initiativet til prosjektet. Daglig leder Magne Jan Vik sier de så potensialet for butikketablering i et område med stor befolkningstetthet som også er i vekst.

– Fra sykehuset på Åse til Nørvasundet er det et dagligvaremarked på i overkant av 300 millioner kroner årlig der vi ikke var til stede. Denne tomten har en sentral beliggenhet i et vekstområde. Da vi kjøpte tomten i 2014, stod det et gammelt industribygg her. Det var den såkalte Mittet-fabrikken med en bygningsmasse på 4.000-5.000 kvadratmeter. Det gamle industribygget ble revet i januar 2017.

– Vi har tradisjon for å invitere med oss partnere i prosjektene våre. Vi skal utvikle butikker så kan andre utvikle boliger. Planor Bolig ble med i selskapet sammen med Reve Eiendom i en 50-50 fordeling, sier Vik.

Rema Etablering Nordre Vestland AS og Ventinor AS er selskapene bak Reve Eiendom AS. Mens Christie Partner AS eier Planor Bolig AS.

Energiøkonomisk miljøbygg

Rema-butikken er bygd etter butikkjedens nye standard med system for kundeguiding der blå baldakiner med varegruppetekst viser retning i handlerunden. Planen er å gjøre butikkene mer kundevennlige med enkel logistikk. Dette var den første butikken i regionen som ble bygget etter dette mønsteret.

– Vi har også sterkt fokus på energiøkonomisering og miljø med gjenvinning av overskuddsvarme i alle nye butikker vi bygger. Marginene er så presset i varehandelsmarkedet at det er avgjørende om du kan spare inn 100.000 kroner i året på for eksempel belysning. Bare på LED-belysingen i denne butikken sparer vi over 100.000 kroner i året sammenliknet med måten vi gjorde det på tidligere, sier Vik.

Ifølge prosjektleder for næringsdelen av prosjektet, Sindre Røren, varmer butikken seg selv.

– Når det gjelder oppvarming av butikkområdet, klarer det seg med varme basert på gjenvinning fra kjøle- og fryseanlegget i butikken. Kombinert med LED-belysningen gir det en svært energieffektiv butikk. Og i boligdelen har vi varmepumpe for gjenbruk fra butikken, sier Røren.

Oppvarmingen i leilighetsdelen er ellers luft-til-vann varmepumpesystem med radiatorer i leiligheten for vannbåren varme.


Flere prosjekter