Foto: AFRY

Kolbotn omsorgsboliger i Oppegård kåret til Årets helsebygg 2019

Vinneren av en ny pris, Årets helsebygg, ble torsdag kåret - og vinenren for 2019 ble Kolbotn omsorgsboliger i Oppegård kommune. De vant foran tre andre nominerte prosjekter.

Kolbotn omsorgsboliger

Omsorgsboliger med avdeling for demente

Ferdigstilt: desember 2019

 Areal: 9600 m2

Prosjektkostnad: 378 millioner kroner

Byggherre: Oppegård kommune

Byggeledere: Advansia (tidligere ÅF Advansia)

Arkitekt: Gottlieb Paludan Architects

Rådgivende ingeniør: AFRY (tidligere ÅF)

Generalentreprenør: AF Nybygg

Juryen fremhevet den utradisjonelle korridorutformingen og den gjennomtenkte materialbruken som gir prosjektet et hjemlig preg og gode oppholdsarealer, inntil den offentlige avstemningen bestemte hvem som vant. Ordfører Thomas Sjøvold retter en spesiell takk til den lokale arkitekten og roser prosjektet for spesialdesignet detalj og sanseopplevelsermed tanke på brukerne.

Det var på konferansen "Fremtidens omsorgsbolig og sykehjem" på Lysaker i Oslo, holdt av Nohrcon, man kunngjorde tildelingen av den ny prisen - Årets helsebygg.

Fra juryen uttalelse:

"Korridorutformingen er noe utradisjonell og synes å kunne gi beboerne gode oppholdsarealer. Sammen med gjennomtenkt materialbruk, gir dette prosjektet et fint hjemlig preg. Fasaden er innbydende og ikke institusjonspreget. Gjennomgangsmuligheten i bygget er positivt og åpner huset opp for nærmiljøet."

- Det er utrolig hyggelig at Kolbotn omsorgsboliger får prisen for Årets helsebygg i 2019. Å få på plass denne boligen er et veldig viktig tiltak for å sikre at vi har god kapasitet til å ta vare på alle som trenger det i kommunen. Dette er et helt spesielt bygg, som i hver detalj er spesialdesignet med tanke på brukerne. Universell utforming, sambruk, klimaavtrykk og sanseopplevelser har stått sentralt – og vi er stolte av at syv anerkjente kunstnere, har laget kunst for bygget som er plassert i sentrum av Kolbotn fordi vi ønsker at beboerne skal være en del av lokalsamfunnet. Jeg vil rette en spesiell takk til arkitekt Lars Jørun Haugen i Gottlieb Paludan Architects, som har tegnet bygget og som selv er innbygger i kommunen. Vi gleder oss til å ta bygget i bruk på nyåret, sier ordfører Thomas Sjøvold i Oppegård kommune.

De tre øvrige nominerte til prisen:
· Akutt psykiatri til Sykehuset i Vestfold, Tønsberg kommune
· Roa omsorgsboliger, Lunner kommune
· Siljustlåtten sykehjem, Bergen kommune.

F.v. Aud Val (prosjektleder, Oppegård kommune), Petter Midtgaard (prosjekteringsleder, sivilingeniør, AFRY (tidligere ÅF), Thomas Sjøvold (ordfører i Oppegård kommune).