Enorme endringer i Oslo

Gjennom de siste 10-15 årene har Oslos innbyggere og besøkende fått være vitner til en enorm utvikling, fornying og utvidelse av hovedstaden - og utviklingen fortsetter med uforminsket styrke.

Oslo ansikt har i løpet av en halv generasjon på mange måter fått et helt nytt uttrykk - et nytt ansikt. I løpet av denne perioden har byen fått en rekke nye innbyggerne – samtidig som nabokommunene også har vokst betydelig. Hovedstadsområdet har utviklet seg til å bli en gigant, i både norsk og Nordeuropeisk sammenheng. Dermed har byen og dens styrende myndigheter vært nødt til å tenke nytt og stadig utvikle byens tilbud og muligheter. Det har aller tydeligst kommet til syne gjennom realiseringen av en rekke bygg og infrastrukturprosjekter – som både har gitt nye trafikale løsninger, kollektive tilbud - og byggeprosjektene har bokstavelig talt skutt i været.

Aller tydeligst kommer dette kanskje til syne gjennom realiseringen av Bjørvika-området. Dette enorme byutviklingsprosjektet startet på mange måte med operaen - som enkelte mente var rimelig malplassert da lokasjonen ble vedtatt. Nå er det ikke mange som trekker frem lokaliseringen når det gjelder operaen. Den er blitt like naturlig i Bjørvika som Rådhuset er blitt der det ligger i dag. Senere har det gått slag i slag for Bjørvika, først med utbyggingen av Barcode-rekka – som i hovedsak besto av næringsbygg og noen boliger. Nå er det boliger som dominerer mesteparten av utbyggingen i området, men vi ser definitivt også flere markante næringsbygg samt selvsagt utbyggingen av kulturelle institusjoner som Munch-museet og Deichmanske hovedbibliotek.

Vi kunne her på bygg.no nylig visualisere deler av denne transformasjonen gjennom en billedserie – hvor vi også får innblikk i dagens moderne Bjørvika. Og transformasjonen av området er definitivt ikke fullført. Det skal i årene fremover også realiseres en rekke prosjekter i Bjørvika – og hele utbyggingen er ikke forventet fullført før rundt 2030.

Det er ikke alle som er fornøyde med hvordan Bjørvika-området er blitt – men det har uten tvil gitt hovedstaden et nytt ansikt og en delvis ny identitet – med internasjonale trekk.

Men Bjørvika er helt klart ikke det eneste området som har gitt Oslo dagens moderne uttrykk. Tjuvholmen er et annet område som har vokst frem og gitt deler av byen et nytt liv. Nå ser vi også områder lenger unna sentrum utvikle seg i rekordfart - tenk bare på hva som har skjedd og som skal skjer på Økern, på Ulven – og i hele Hovinbyen.

Vi har spennende utviklingsområder rundt om i hele Oslo – og fortsatt står tårnkranene tett i alle bydeler. Det bygges nytt – og ikke minst – det bygges om. Slik vil det bli i årevis fremover også. I takt med byens utvikling, må det også hvert eneste år bygges en rekke nye barnehager, skoler og eldreboliger i regi av kommunen – som samlet et en av landets aller største byggherrer. Det vil selvsagt gi store oppgaver for hovedstadens utviklere og entreprenører.