Flere overtredelsesgebyr fra Arbeidstilsynet - og det er bra

Bruken av overtredelsgebyrer fra Arbeidstilsynet mot aktører i byggenæringen skal ha hatt en kraftig økning de senere årene - og de som ikke oppfyller alle krav og har de nødvendige rutiner på plass gjør lurt i å ordne opp.

Ifølge Byggenæringens Landsforening (BNL) har bruken av overtredelsesgebyr fra Arbeidstilsynet mot selskapene i den norske byggenæringen vært gjennom en kraftig utvikling – og det tyder på en omfattende innskjerping av praksisen fra tilsynet. BNL viser til at tallet på vedtatte gebyrer i byggenæringen var på 13 i 2015 og 37 i 2016 mens det var økt til 131 i 2017 og 340 i 2018. Økningen har dermed vært helt enorm. Vi kjenner ikke til hvordan tallene ligger an for 2019 – men vi kan forvente at det ligger på samme nivå som de siste par årene.

Økningen skyldes nok at Arbeidstilsynet i stor grad har intensivert arbeidet inn mot byggenæringen - og at man faktisk utsteder gebyrer – og ikke lar noen slippe unna. Vi tror ikke et sekund på at næringens aktører faktisk er blitt så mye mer slurvete på et par år - og at det er dette som er skyld i økningen alene. Dette skyldes økte kontroller, flere som melder fra og sier om noe ikke er på stell – og at tilsynet faktisk følger opp med kontroller og kjører sakene gjennom systemet og ser til at de som fortjener en kraftig smekk for brudd på regelverket faktisk må betale. Man kan faktisk risikere å måtte betale opptil 1,5 millioner kroner i gebyr for hvert tilfelle om tilsynet velger å benytte seg av maksimalrammen.

Om tilstanden på næringens aktører har blitt dårligere, forventer vi at den største økningen finnes i den mest useriøse delen av næringen, og det er selvsagt bra at det tas tak i dette. Og bra er det også at det settes fokus på problematikken slik at aktørene kan bli enda flinkere og bedre til å passe på at alt er i orden. Ingen er vel interessert at denne typen problematikk feies under teppet?

Det er også verdt å merke seg at gebyrer ikke bare ilegges de utførende aktørene ute på byggeplass, men også de som bestiller og betaler for jobbene - byggherrene. Dette er selvsagt positivt – de som bestiller oppdraget har definitivt også en jobb å gjøre med å følge med på at alle lover og regler faktisk etterleves - og dette gjelder alle byggherrer - store som små, private som offentlige.