Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Innlegg: Det krever politisk vilje for å øke takten i det grønne skiftet

Det er inspirerende å se at kronikken vi skrev om klimagasskrav til byggematerialer, har gitt gjenklang i byggenæringen.

Innlegg av:

Morten Andersen, administrerende direktør i AS ROCKWOOL
Grete Aspelund, administrerende direktør i Sweco Norge AS
Jimmy Bengtsson, konsernsjef i Veidekke ASA
Kjersti Folvik, direktør miljø og innovasjon i Aspelin Ramm
Erik Øyno, konsernsjef i Protan AS

Det er en gledelig bred tilslutning i bransjen om at det er på tide å stille tøffere klimagasskrav i kommende byggeforskrifter. For skal vi nå Paris-målet om å halvere utslippene våre på 11 år, må vi få til et samarbeid mellom næringsliv og myndigheter.

Etter at et bredt spekter av aktører innen byggenæringen gjennom forrige uke stilte seg positive til vårt budskap, har kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland invitert næringen til et møte om veien videre. Vi ser fram til en slik samtale, og håper det blir starten på et fruktbart samarbeid mellom næringsliv og myndigheter, slik at vi kan nå våre felles klimaambisjoner.

Myndighetene bør sette rammevilkår
Bygge- og anleggsnæringen er stor, med om lag 60 000 bedrifter. Mange i byggenæringen jobber hver dag med å finne bedre klimaløsninger, men vi trenger politiske myndigheter til å regulere markedet. Dagens forskrift opprettholder konkurransefortrinn til fossile løsninger siden de ofte er de billigste. Vi ønsker nå at politikerne fastsetter rammevilkår som gjør at vi konkurrerer på like premisser når vi skal nå klimamålene.

Mange i byggenæringen har i mer enn ti år beregnet klimagassutslipp fra sine prosjekter. Det gjør at næringen er forberedt på et krav i teknisk forskrift. Ambisjonsnivået i forskriften må selvfølgelig tilpasses slik at det skal være mulig både for små og store aktører over hele landet og oppnå dette kravet. Det vet vi er mulig å få til.

Styrker konkurransekraften
Rammebetingelser som stimulerer klimaløsninger vil også kunne tiltrekke seg investeringer fra internasjonale konsern i nye grønne løsninger. ROCKWOOLs elektrifisering av fabrikken i Moss er et godt eksempel på dette.

Offentlige byggherrer er også en viktig del av byggenæringen, som kan gjøre tiltak som driver innovasjonen og løsningene fremover. Vi trenger at både stat, fylkeskommuner og kommuner har høye ambisjoner for CO2-fotavtrykket til et bygg, og krav til fossilfrie byggeplasser.

Må fordele risikoen
Vi har stor tro på konkurranse som drivende kraft i det grønne skiftet. Vi har hver for oss i en årrekke også testet ut innovative enkeltløsninger som har ført oss i riktig retning. Men frem til nå har det vært opp til den enkelte bedrift å ta risikoen for å få frem de klimavennlige løsningene.

Derfor ønsker vi oss strengere og tydeligere rammevilkår som tar inn over seg de ambisiøse klimamålene vi skal oppnå.

Vi skal naturligvis fortsette med klimainnovasjon i bedriftene. Men vi har dårlig tid, og for å komme raskt til mål, vil det hjelpe med offentlige ordninger som stimulerer til grønn drift. Vi er glade for at kommunal- og moderniseringsministeren inviterer til dialog, og vi ser frem til å diskutere saken videre med henne.