Direktør i MGF, Tone Lindeberg Grøstad, under MGF-dagen i Oslo.

Maskingrossistene går mot nytt rekordår

Aldri før har medlemsbedriftene i Maskingrossisternes Forening (MGF) solgt flere maskiner i bygg- og anleggsmarkedet.

Torsdag samlet maskingrossistene seg på Thon hotell Opera i Bjørvika til den årlige MGF-dagen.

Etter fagseminaret på dagtid, er det utover kvelden duket for festmiddag for en forsamling som har all grunn til å feire. Aldri før har MGF-medlemmene som leverer maskiner til bygg- og anleggsmarkedet solgt mer enn nå. 

– Det er klart den gode utviklingen gir en god stemning blant deltakerne når vi samler bransjen. Vi har ny all time high på tredjekvartal på salg av maskiner. Totaløkningen er på seks prosent sammenlignet med samme periode i fjor. , sier MGF-sjef Tone Lindberg Grøstad.

Hun innrømmer at rekorden kommer litt overraskende på, også i bransjen.

– Vi trodde at vi hadde nådd toppen i fjor, men så har vi i alle kvartaler i år ligget høyere enn fjoråret. Det kjøpes veldig mye maskiner, og målt i antall maskiner så er det beltegående gravemaskiner som har den desidert sterkeste økningen. Gravemaskiner i de fleste størrelser øker. På den andre siden har vi også dumpere som det selges litt mindre av enn i fjor, sier Grøstad

Med de gode tallene for årets tre første kvartaler, er MGF-lederen sikker på at 2019 blir et nytt rekordår for maskinleverandørene.

– Hvor mye høyere vi kommer, tør jeg ikke spå, men jeg er sikker på at 2019 vil ligge over fjoråret fordi vi ligger så høyt allerede, sier hun.

– Og hva tror dere om utsiktene fremover?

– Det er vanskelig å spå, men vi mener vi ligger på et veldig høyt nivå på salg av maskiner akkurat nå. Derfor tror vi ikke vi får nye all-time-high-år de neste tre årene. Men vi ser heller ikke for oss noe stort stup heller. Vi har en stabil politisk satsing på infrastruktur og vi har også en offensiv boligpolitikk. Så lenge Norge så godt som det gjør nå, ser jeg ikke for meg at vi får en stor dipp, men kanskje heller en utflating, sier MGF-sjefen.

I fjor passerte salgstallet for anleggsmaskingruppen for første gang 5000-grensen. Totalt ble det solgt 5012 nye anleggsmaskiner på det norske markedet i fjor, og i 2019 vil altså tallet bli enda høyere.