Eneboligen tok kun en uke å sette opp. Foto: OptimeraFoto: OptimeraFoto: OptimeraEtter seks timer er første etasje på plass. Teknisk sjef i Optimera Byggesystemer Christoffer Aas Clementz, distriktssjef i Hunton Joakim Bang og Christoffer Gusterud, daglig leder i Gusterud Bygg, har hatt sentrale roller i utviklingen av veggelementene. Foto: Trond JoelsonFoto: OptimeraFoto: OptimeraFoto: OptimeraFoto: OptimeraFoto: OptimeraFoto: OptimeraFoto: OptimeraFoto: Optimera

Husbygging i ekspressfart

Optimera og Huntons satsing på miljøvennlig elementer har nådd en milepæl. I et pilotprosjekt på Maura har Gusterud Bygg satt opp en enebolig med komplett ferdige fasader, takstein og platting – på én uke.

– I stedet for å sitte hver for oss å tenke, satte vi oss ned med Hunton og Gusterud Bygg for å planlegge hvordan vi kunne gjøre ting mer rasjonelt. Eneboligen her er på 160 kvadratmeter og et pilotprosjekt. Her skal vi prøve ut forskjellige løsninger med produkter vi har kontroll på, forteller teknisk sjef i Optimera Byggsystemer, Christoffer Aas Clementz.

Bunnplata var ferdig støpt da lastebilene med veggelementene fra fabrikken i Andebu ankom byggeplassen klokka åtte om morgenen. Da Byggeindustrien kom på besøk seks timer senere, var første etasje allerede ferdig. Andre etasje skulle monteres dagen etter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Etter seks timer er første etasje på plass. Teknisk sjef i Optimera Byggesystemer Christoffer Aas Clementz, distriktssjef i Hunton Joakim Bang og Christoffer Gusterud, daglig leder i Gusterud Bygg, har hatt sentrale roller i utviklingen av veggelementene. Foto: Trond Joelson

– I forhold til en ordinær plassbygget enebolig sparer vi fire til fem uker i ren produksjonstid. Uforutsigbarheten er knyttet til vær og klima her i landet. Disse elementene er bygget tørt innendørs på en fabrikk og forseglet under transporten hit, sier Christoffer Gusterud i Gusterud Bygg, selskapet er en del av Vestlandshus.

Redusert karbonavtrykk
– Vi har kalt det «Grønne elementer» av flere årsaker. Vi benytter trefiberisolasjon fremfor mineralull, det har en hygroskopitet som gjør at den kan ta opp fuktighet og slippe den ut når det er tørrere klima. Vanligvis brukes en asfaltplate, den er byttet ut med en trefiberplate. Det gir CO2-lagring i elementene og redusert energibruk i produksjon av trefiberproduktene, påpeker Clemenz.

I stedet for plast som fuktsperre benyttes Hunton-produktet Intello, som skal fungerer mer som en dampbrems. En av egenskapene skal være at byggfukt også kan tørke innover i rommet, og dermed vil gi en raskere uttørring av uønsket overskuddsfuktighet.

Gjennomføringen for utelamper er gjort, og tettet med mansjetter. Til og med spikerhodene er flekket over. Graden av ferdigstillelse fra fabrikk er ikke endelig, det er fremdeles mange steg videre som kan tas.

Kan ferdiggjøre mer
– Her er innerveggen også levert ferdig, det er bare satt på en midlertidig duk for beskyttelse under transporten. Det er en test for å dokumentere om det funker eller ikke. Det er også ferdig hulltatt til ventilasjon. Neste steg, hvis man vet hvor man vi ha stikkontakter, er det ikke noe problem for oss klargjøre for det også, presiserer Clementz.

Han bekrefter at interessen rundt elementene har vakt stor interesse.

– Det er i tiden å tenke grønt. Og når man blir kjent med byggemåten, tror vi salget vil ta av. Mange byggmestere kommer til å få en aha-opplevelse når det går opp for dem at de rekker å bygge langt flere hus med prefabrikkerte elementer enn med ordinære plassbygde hus.